Comencem els debats de les eleccions municipals 2019. Des d'ElNacional.cat, ens hem marcat el repte d'oferir-vos cada dia les poblacions més rellevants de Catalunya en veu dels seus principals candidats. A més, també sotmetem els candidats al test confidencial amb preguntes personals relacionades amb l'Ajuntament. Comencem amb Badalona. Aquest municipi del Barcelonès és la quarta ciutat més gran en nombre d'habitants i preveu un cos a cos entre el candidat del Partit Popular Xavier García Albiol (el més votat en les darreres eleccions) i la candidata de Badalona en Comú Dolors Sabater (alcaldessa fins a l'any passat). Malgrat que, avui dia i després d'una moció de censura a Sabater, el seu alcalde és el socialista Álex Pastor

Candidats Municipals Badalona 2019 

Pactes impossibles? Què pensen els candidats entre ells? Quin ha estat el ple més complicat que recorden? Clica i escolta-ho:

El procés

L'1 d'octubre ha arribat a fer caure un govern a Badalona. La moció de censura va prosperar el juny de l'any passat i els populars van acabar fent alcalde el socialista Álex Pastor. Malgrat tot, Albiol vol oblidar el procés i s'ha desmarcat de la seva etapa al Parlament de la Generalitat com a president del grup parlamentari del PPC. Albiol vol centrar-se únicament en Badalona i reivindica que "no vol canviar la ideologia de ningú". Els principals candidats independentistes li recriminen que ara faci aquest discurs i li recorden que forma part del partit del 155

Habitatge

L'ocupació de pisos ha estat un dels temes principals que ha saltat en el debat municipal. L'emergència d'habitatge preocupa a tots. De fet, a Badalona és on va néixer la PACC (Plataforma d'Afectats per la Crisi i el Capitalisme) i, per tant, la discussió a l'hora de considerar quines ocupacions són legals o il·legals obre un gran ventall d'opinions.

Convivència

La convivència també genera discrepàncies entre els candidats. Dolors Sabater acusa Albiol de ser un dels instigadors de voler-la trencar entre els veïns. L'actual alcalde socialista es descarta del debat advocant a perseguir el delinqüent més enllà de la seva raça o creença religiosa. Sense cap mena de dubte, hi ha dos eixos que han girat entorn de les eleccions a Badalona: l'any 2015 va ser la immigració i ara les ocupacions. Totes tenen com a element comú la convivència.

Atur 

A Badalona hi ha poc més de 14.000 aturats, segons dades de l'Idescat el 2018. Els serveis es mengen més de la meitat d'aquesta xifra, amb 9.790 aturats. Tots els candidats coincideixen a fomentar el petit comerç, l'emprenedoria i aturar que cada vegada més es tanquin botigues. Una mesura destacada és la conversió en zona de vianants d'algunes vies principals com ara el carrer de Francesc Layret. 

Seguretat

L'envelliment de la Guàrdia Urbana ha provocat que al març es convoquessin 56 places d'agent. El candidat socialista considera que aquest és l'aspecte més prioritari a millorar de la ciutat. 

La cinquena força més votada el 2015 va ser l'ara Junts per Badalona i es presenta per primer cop com a candidat David Torrents. Esquerra va ser quarta, però s'ha adherit a la proposta de Sabater. 

Les frases dels candidats

Dolors Sabater (GBeC-ERC): "El gran problema és governar des del clientelisme"

Xavier García Albiol (PP): "El candidat de Junts per Catalunya és un esverat, sembla de la CUP"

David Torrents (JxCat): "Com a mosso, la policia ha de poder actuar contra les ocupacions il·legals de les màfies"

Dolors Sabater (GBeC-ERC): "Albiol és un expert a buscar vots criminalitzant la població"

Xavier García Albiol (PP): "No paro de rebre insults dels meus rivals polítics"

Álex Pastor (PSC): "Hem fet l'aposta més gran en seguretat de tota la democràcia"