José María Aznar ha aparegut novament aquest dilluns per fer tota mena d’acusacions contra el govern espanyol. L’expresident espanyol s’ha centrat en les seves fòbies preferides: l’independentisme i Unidas Podemos. I ha tornat a alguns dels seus clàssics, reafirmant que “abans es trencarà Catalunya que Espanya”. En aquest punt, l’exdirigent conservador ha denunciat que Pedro Sánchez està “legitimant el procés” i perseguint un “canvi de règim”: un Estat “multinacional” on el dret d’autodeterminació hi tingui cabuda.

Ha reaparegut aquest cop en un esmorzar de Nueva Economía Forum, i s’ha escalfat quan ha estat preguntat per la tramitació dels indults als presos polítics. “El que es pretén és legitimar el procés establert a Catalunya”, ha sostingut Aznar. “Els indults als processats pel cop d’Estat —que no s’ha desarticulat— és absolutament inacceptable”, ha advertit el també president de la FAES. I ha insistit: “El que hem hagut de veure, amb els colpistes circulant pels carrers pocs dies després de cometre un cop, és absolutament inacceptable”.

A partir d’aquí, l’expresident del govern espanyol ha desenvolupat la seva teoria de la conspiració. “El que es pretén és legitimar el procés; incorporar això a l’evolució política d’Espanya i al nou sistema de l’Espanya multinacional, on les parts poden autodeterminar-se sense el més mínim problema”, ha denunciat. I ha reblat: “El no desmantellament del cop, els indults, la incorporació del procés i la legitimació dels fills d’ETA forma part de la deconstrucció d’Espanya i el canvi de règim”. En aquesta conxorxa també hi ha inclosa la "deslegimitació" del Rei.

Dit tot això, José María Aznar ha recordat que ell ja va avisar que “abans es dividiria Catalunya que Espanya”, i ha afegit que “ho estem veient”. No obstant això, ha avisat que “sense unitat, no hi haurà a Espanya ni llibertat ni democràcia”. Ha acusat la Moncloa de voler “reescriure la història i enviar-nos als temps de la Guerra Civil”. Ha assegurat que “la memòria democràtica és la Constitució”. I ha conclòs: "Espanya es mou cap a un populisme autoritari".

'No' a la moció de censura de Vox

Aznar també ha estat preguntat per la moció de censura registrada per Vox, i ha estat clar: hi votaria en contra. "Si el que se'm pregunta és si jo fos diputat del PP, què votaria, la resposta és 'no'. No en tinc cap dubte", ha assegurat. Ha qualificat la iniciativa d'"inoportuna" i ha lamentat que només serveix per "consolidar" el govern espanyol de coalició i la "fragmentació" de la dreta espanyola.