José María Aznar jugava a casa seva: la FAES. Per tant, les normes del joc les marcava ell. D'aquesta manera, aquest dilluns ha reaparegut l'expresident espanyol moderant una taula rodona al voltant d'Europa. A partir d'aquí, l'exdirigent conservador ha decidit alertar sobre la "desintegració" d'Espanya a la qual porten els socis de Pedro Sánchez. En canvi, no ha tingut cap missatge directe ni indirecte sobre les revelacions del cas Kitchen que afecten el seu partit. L'únic missatge, si es pot llegir així, ha estat el seu silenci al respecte.

En el seu speech inicial, Aznar ha ficat cullerada, denunciant que Espanya no té ni "un govern solvent" ni "un projecte fort", sinó "un govern la fortalesa del qual radica en les limitacions de l'aritmètica parlamentària". En aquest sentit, ha lamentat que, en cas de continuar així, "el nostre país tindrà plaça al vagó de cua d'Europa durant molt temps i amb males conseqüències". Ha carregat contra el govern de coalició, un govern "dogmàtic" basat en la "propaganda" i el populisme.

"El resultat és una política excèntrica en la qual opcions molt minoritàries i gens compromeses amb l'interès general d'Espanya tenen un poder de decisió absolutament desproporcionat", ha criticat el mateix Aznar que fa dues dècades pactava amb Pujol. Ha insistit que és "lamentable" que el govern espanyol tingui com a suport una "agrupació excèntrica de partits" i que sigui vist com "un fenomen de renovació saludable".

L'expresident conservador ha reclamat "enfortir un estat complex abans que recrear-se en narcisismes de la identitat". Ha advertit els ciutadans espanyols que "de la desintegració no aconseguiran res de positiu".