La tauromàquia, la senya d'identitat de la dreta espanyola. La líder del PP madrileny i presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha tornat a reivindicar l'art del toreig com a "forma d'entendre la vida". Aquesta manera d'entendre la  vida que assenyala Ayuso mitjançant els toros té uns valors molt clars: "la constància, l'honor, la valentia, l'equip, la tradició, l'amor als animals i, molt especialment, la llibertat". Sona a oxímoron: matar animals és estimar-los.

La presidenta madrilenya ha celebrat aquest dijous el retorn de la pràctica del toreig i de la seva promoció a la Venta del Batán, amb l'Escuela Regional de Tauromaquia José Cubero Yiyo. Ho ha fet perquè aquesta localització és "un lloc emblemàtic que mostra bona part de la identitat i la història de la tauromàquia". I ha insistit en la qüestió de la suposada llibertat que atorguen els toros a la societat amb una subtil referència a Catalunya: "No conec territoris en el món que havent donat l'esquena al món del toreig i havent tancat la plaça, com ha passat a Barcelona, hi hagi hagut més llibertat després". 

Madrid, el bastió de la tauromàquia

En aquesta línia, Ayuso ha assegurat que la seva comunitat és el bastió dels toros, ja que "els enemics d'aquesta festa ho tenen difícil aquí a Madrid". "Els que pretenen reescriure la història d'esquena a la riquesa cultural de la tauromàquia es trobaran no només amb les pintures de Goya, amb els versos de Lorca o amb les cròniques d'un meravellós Hemingway. Aquí es trobaran amb dues administracions, l'Ajuntament i la Comunitat de Madrid, unides en el seu suport a la llibertat, les tradicions i Espanya", ha subratllat citant artistes de segles passats. Sembla que el toreig és una de les poques coses capaces de reconciliar, encara que sigui momentàniament, la presidenta de la Comunitat de Madrid amb l'alcalde de la capital, José Luis Martínez-Almeida.

Els governs d'Ayuso i d'Almeida "plantaran cara als qui pretenguin maltractar un sector que genera un impacte econòmic de 414 milions d'euros a la regió i 50.000 llocs de feina" perquè "la tauromàquia és una senya d'identitat del nostre país en el món". D'aquesta manera, han reivindicat el retorn del toreig a la Venta del Batán com una mesura de suport al sector "davant els qui fan política cegats per un biaix ideològic".

La crisi del PP

La presidenta madrilenya ha assistit a l'acte en un moment complicat pel seu partit. Més enllà de les baralles dins del PP que hi ha entre el sector d'Ayuso i el sector d'Almeida (que fa costat a Pablo Casado), els conservadors veuen com la seva relació amb Vox es deteriora ràpidament. El PP s'ha negat a cedir davant dels seus socis d'extrema dreta, que pretenen derogar les lleis LGTBI que protegeixen les persones del col·lectiu.

A més, un regidor popular d'Arganda del Rey ha donat positiu per coronavirus després d'assistir el passat divendres a un sopar de Nadal del partit al qual va assistir Ayuso. Ho ha explicat la mateixa presidenta en l'acte de la Venta del Batán, on també ha confirmat que cap dels contactes ha donat positiu i que s'han prohibit més reunions d'aquesta mena.

 

Imatge principal: La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso / Efe