En una declaració contundent, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha defensat aquest diumenge el paper del Partit Popular (PP) durant el ple d'investidura a l'Ajuntament de Barcelona, celebrat el dissabte. Ayuso ha ressaltat que el seu partit "ha estat a l'altura" en una ciutat "tan estimada com Barcelona" i ha afirmat categòricament que "Barcelona és Espanya". La intervenció d'Ayuso arriba després que el PP de Barcelona votés a favor de la candidatura del socialista Jaume Collboni, enlloc de Xavier Trias, en un gir de guió inesperat durant la sessió d'investidura. Daniel Sirera, líder del PP a Barcelona, va ser un actor clau en aquesta decisió, acompanyat d'Ada Colau (BComú), qui també va donar suport al socialista.

La decisió del PP a Barcelona, marcada per la direcció del partit des de Madrid, com ha evidenciat aquest matí Ayuso, ha estat polèmica, i el candidat popular, Daniel Sirera, s'ha hagut de justificar. Sirera ha defensat la posició del seu partit, assegurant que havien donat suport a un candidat que "no era independentista" i que Collboni s'havia compromès amb el PP a "treballar conjuntament".  "La decisió no ha estat fàcil", va admetre Sirera, que havia retirat la seva candidatura a l'alcaldia abans de la votació. No obstant això, va afirmar que havien prioritzat els interessos de Barcelona per damunt dels seus propis interessos personals i de partit.

Feijóo també treu pit de la investidura de Collboni

Sentit d'estat. Amb aquesta expressió ha justificat el Partit Popular la seva decisió de donar suport finalment a l'alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, i frustrar els plans de Xavier Trias, guanyador de les eleccions municipals del 28 de maig. L'operació, que ha fructificat gràcies a la irrupció d'un front espanyolista amb socialistes, populars i comuns investint Collboni, s'ha acabat decidint a les oficines de Madrid. Segons s'ha revelat, el coordinador general del PP, Elías Bendodo, va telefonar dijous el secretari d’organització del PSOE, Santos Cerdán, i li va oferir el suport al candidat del PSC, Jaume Collboni, amb la condició que Ada Colau quedés fora del govern de la ciutat. Un acord discret, doncs, que ha comptat també amb el beneplàcit del nivell més alt de poder, el del president del PP, Alberto Núñez Feijóo.

Així s'ha demostrat a partir de les declaracions del gallec, que ha reivindicat l'actitud del seu partit. "El PP ha actuat amb sentit d'estat i buscant el millor pel nostre país, per a Barcelona i per a Catalunya", ha dit, en una entrevista a l'ABC. Segons ell, això suposa fer impossible un govern independentista de Junts i ERC a la segona ciutat més gran de l'estat, i "treure el populisme" del seu principal bastió. Una de les exigències dels populars per donar suport a Collboni ha estat, precisament, que Ada Colau no formés part del govern municipal. "Hem actuat amb responsabilitat i és una victòria per als espanyols", ha defensat.