La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso (PP) guarda un as a la màniga davant la possibilitat que el govern de coalició amb Ciutadans faci aigües: Fer un Feijoo i convocar eleccions pel mateix dia que les convoqui el president de la Generalitat, Quim torra, a Catalunya.

Així ho revela avui ‘La Razón’, que dona per fet que a la capital espanyola ja es preparen per avançar eleccions i Ayuso està disposada a utilitzar la prerrogativa que l’autoritza a convocar eleccions, possibilitat que no podria fer si es formalitzés una moció de censura en la seva contra.

L’esmentat mitjà, que fa referència al “màxim cercle de confiança” de la presidenta, assegura que ja hi ha sobre la taula un pla de contingència davant la possibilitat que Ciutadans se sumi a una eventual moció de censura de PSOE i Podemos que podria desbancar el PP de la presidència autonòmica. El risc però, és que la convocatòria d’eleccions no es podrà fer si hi ha una moció de censura ja presentada sinó que necessàriament ha de ser prèvia a aquesta.

La possibilitat d’avançar-se a la jugada de l’oposició convocant eleccions ja hauria estat traslladada a Pablo Casado i la cúpula del PP, i segons fonts de Gènova citades per l’esmentat diari l’avançament d’eleccions ha passat de ser un rumor a tractar-se en reunions d’estratègia, tot i que de portes enfora se segueix negant que es contempli aquesta opció.

Al mateix temps que Catalunya?

En cas d’avançament electoral, la possibilitat que es convoquin per al mateix dia que se celebrin a Catalunya, tal i com acostuma a fer el president gallec, Alberto Núñez Feijoo, sempre a roda de les eleccions al País Basc, és molt probable, tenint en compte que el president de la Generalitat va anunciar que les eleccions al Parlament s’avançarien però que encara no ha convocat.

En aquest cas, fer coincidir les eleccions autonòmiques madrilenyes amb les del Parlament de Catalunya seria un actiu per als populars madrilenys, que podrien aprofitar per incidir en discursos de caire territorial. Els estrategues madrilenys del PP consideren que aquesta possibilitat els beneficiaria, a falta de saber quin efecte podria tenir a Catalunya.

Moció de censura?

La possibilitat que una moció de censura descavalqui el PP del govern regional madrileny és cada dia més probable, davant la situació de desentesa que hi ha entre els populars i els seus socis de govern, Ciutadans. Perdre la comunitat de Madrid seria un cop molt fort per als populars, que tenen en aquest govern autonòmic un contrapoder de primer ordre al Govern espanyol de coalició entre PSOE i Unidas Podemos.

 

Imatge principal: La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, al costat del president gallec, Alberto Núñez Feijoo / Efe