La ministra d'Educació, Pilar Alegría, ha criticat aquest dissabte les que ha denominat com "beques per a rics" d'Isabel Díaz Ayuso, fent referència a les ajudes anunciades pel govern regional de Madrid, segons l'oposició en l'Assemblea regional, beneficiaran a famílies amb rendes de fins a 100.000 euros a l'any. "En aquesta comunitat també hi ha gairebé un milió de persones en risc de pobresa i la solució i resposta que els dona la presidenta de la Comunitat és una beca per a rics", ha sostingut durant la seva intervenció en la inauguració de la Convenció del PSOE de Madrid. La Comunitat de Madrid va aprovar aquest dimecres una partida pressupostària de més de 75 milions d'euros per a finançar estudis privats de Batxillerat, 43,5 milions per a 15.130 beques, Formació Professional de Grau Superior, 30,5 milions per a 11.813 beques, i Grau Mitjà, 2,4 milions per a 1.102 beques. El govern madrileny permetrà que les famílies amb un fill que comptin amb un ingrés de fins a 107.739 euros puguin obtenir les ajudes públiques. Un rang molt superior als 30.000 euros de renda que estaven fixats per a les ajudes per a Batxillerat, 60.000 euros per a Formació Professional o 75.000 euros les d'educació infantil.

Aquesta decisió ha aixecat molta polseguera. La presidenta de la Comunitat es defensava aquest dijous assegurant que és "una polèmica que només passa aquí". No contenta amb aquesta polèmica, la presidenta madrilenya va fer unes declaracions que encara han generat més critiques. Ayuso va defensar que "veig sorprenent que puguis canviar de sexe o que puguis avortar al marge de les decisions dels teus pares, però que no puguis optar a beques en Batxillerat o Formació Professional si els teus pares tenen un nivell adquisitiu o un altre". 

"Rendes mitjanes"

Aquest dissabte Ayuso ha tornat a defensar aquestes beques en un acte a la Cambra Agrària de Madrid on ha assegurat que "hi ha 600.000 beneficiaris de beques". En aquest sentit, ha defensat que el seu govern ha "proposat que d'aquestes 600.000 persones, hi hagi 20.000 beques destinades a les rendes mitjanes en la Comunitat de Madrid, és a dir, les persones que cobren 35.000 euros de salari". Tot i que ha defensat que "les famílies més necessitades que requereixin una beca la tindran garantida, però també facilitarem algun tipus d'ajuda a les rendes mitjanes, perquè sempre són les que paguen i mai reben res", ha assenyalat.

Ayuso ha carregat contra l'esquerra i els ha acusat de "fer trampa dient que són 100.000 sumant les seves nòmines". "Però clar, no tothom té dues nòmines ni nòmines mitjanes", ha agregat. "Tots aquests polítics de l'esquerra que fa tota la setmana  que em donen lliçons de com pot ser que la Comunitat de Madrid destini beques a gent a 100.000 euros són els que estan malbaratant els diners públics en assessors, en càrrecs i són els que estan tirant els diners de tots els ciutadans", ha agregat la presidenta regional. 

Una barbaritat de proposta

La resposta del govern espanyol ha estat de la mà la ministra d'Educació. Alegría s'ha preguntat durant la seva intervenció: "Quines són les polítiques del PP? A quins interessos defensa? Això era el PP de la moderació de (Alberto Núñez) Feijóo? El de la justícia social? L'heu pogut escoltar, és una proposta mancada de tot sentit comú, una barbaritat". La ministra considera que la iniciativa de Díaz Ayuso, consisteix a "treure-li a les classes treballadores i mitjanes" el que paguen amb els seus impostos per a "donar-li-ho a uns pocs que cobren més de 100.000 euros" i, en conseqüència, "no tenen problema perquè un fill vagi a escola". La ministra ha reivindicat l'acció de govern que ha portat a aprovar "el pressupost més important fins ara" en matèria de beques amb més de 2.000 milions d'euros destinats en aquest àmbit perquè tots “aquells que no tenen recursos” o presenten dificultats econòmiques puguin continuar formant-se.