Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, és coneguda pel seu discurs incendiari i les seves sortides de to. Tanmateix, en el marc de l'exhumació de les despulles de Primo de Rivera del Valle de los Caídos, ha decidit sumar-se al carro de les protestes per l'exhumació en plena batalla electoral per les eleccions del pròxim 28 de maig. La líder del Partit Popular (PP) a Madrid ha afirmat que l'exhumació del líder falangista implica "remoure els odis que els mateixos protagonistes de la Guerra Civil van voler enterrar" per "fer-se una abraçada i viure en concòrdia", segons recull elDiario.es

On situa Ayuso les "abraçades" i la "concòrdia" posterior a la Guerra Civil? Se salta d'una volada el franquisme i passa directament a la transició. Afirma que l'exhumació de Primo de Rivera és una estratègia "perquè estiguem qüestionant la Transició, que va ser el millor que ens hem donat els espanyols". "Una abraçada entre germans, entre persones diferents que mai vam voler un conflicte com la guerra i que volíem caminar junts", ha subratllat. La presidenta madrilenya sosté que el govern de Pedro Sánchez utilitza una estratègia "guerracivilista i enfrontista". Una via que assegura que va obrir l'expresident espanyol socialista José Luis Rodríguez Zapatero. 

Protestes d'extrema dreta

No només Ayuso ha posat el crit al cel, un centenar de falangistes s'han desplaçat a l'accés del cementiri de San Isidro per protestar contra l'exhumació de Primo de Rivera. La Policia Nacional ha detingut tres persones que han provat de saltar el cordó policial. 

Les restes del fundador de la Falange s'han exhumat en aplicació de la llei de memòria democràtica, que estableix que al Valle de Cuelgamuros només hi pot haver les restes de persones mortes a conseqüència de la Guerra Civil. Segons el govern espanyol l'exhumació suposa un pas més en el procés de resignificació del Valle, un cop el 24 de febrer del 2019 es va exhumar també les restes del dictador Francisco Franco.

El procés d'exhumació ha començat abans de les 9 del matí quan membres de Patrimoni Nacional i personal del Valle han accedit a la Basílica. Posteriorment, han accedit al recinte una vuitantena de familiars de Primo de Rivera, que han participat en una homilia. Prop de les 13 h una comitiva amb un cotxe fúnebre ha sortit del recinte amb les restes del fundador de la Falange.

Malgrat els incidents, l'executiu espanyol s'ha mostrat satisfet d'un procés que s'ha negociat durant mesos amb la família, que va demanar de mutu propi a la Comunitat de Madrid i al prior del Valle de los Caídos fer l'exhumació i complir d'aquesta manera la llei de memòria democràtica.