Un centenar de falangistes. És la quantitat de persones que aquest dilluns s’han concentrat a les portes del cementiri madrileny de San Isidro per homenatjar la figura de José Antonio Primo de Rivera. 64 anys després, el fundador de la Falange ha deixat d’estar enterrat al Valle de los Caídos, i les seves despulles han estat incinerades i enterrades en un cementiri del districte de Carabanchel. En la seva última passejada per Madrid, només ha rebut el suport i l’admiració d’un grapat de feixistes.

 

Quan el sol encara començava a aparèixer rere les muntanyes de la Sierra, un cotxe amb la bandereta d’Espanya al maleter circulava a tota velocitat per la carretera de la vall de Cuelgamuros. “¡José Antonio, presente!”, ha cridat el feixista mentre feia sonar el seu clàxon i trencava el silenci eixordador de la muntanya. Minuts més tard, a les portes del Valle de los Caídos, han començat a aparèixer les primeres camises blau marí amb el jou i les fletxes brodades en vermell al cor.

L’exhumació de José Antonio Primo de Rivera ha durat al voltant d’unes cinc hores. La comitiva funerària ha entrat al recinte del mausoleu cap a les vuit del matí, i ha sortit carregant les restes del falangista quan quedaven escassos minuts per la una del migdia. Tota aquesta estona per retirar la llosa on descansava —fins ara— el fundador de la Falange i perquè la vuitantena de familiars i convidats celebressin una missa en el seu honor.

Els crits d’Arriba España i de lloances a Primo de Rivera han arribat just quan el cotxe funerari sortia del Valle de los Caídos carregant el mort. Han tirat, també, cinc roses al vehicle en honor a la lletra del Cara al Sol. En aquell moment, eren només una quinzena els falangistes que feien guàrdia, juntament amb periodistes i guàrdies civils, a les portes del mausoleu. 55 quilòmetres més enllà, a Carabanchel, un centenar de feixistes esperaven amb ganes l’arribada de Primo de Rivera.

Tant ha sigut així, que en arribat s’han abraonat cap al cotxe funerari, passant per sobre de periodistes, i empentant-se amb la policia. Els aldarulls han acabat amb alguns trípodes trencats. La policia espanyola ha detingut tres persones que han intentat saltar el cordó policial. Les tres detencions han tingut lloc a l'accés al cementiri de San Isidro. També s'han identificat diverses persones. Entre els presents hi havia, com no podia ser d’altra manera, el condemnat pel cas Blanquerna i actual Cap Nacional de La Falange, Manuel Andrino.

Enterrat per quart cop des de la seva mort

La família de Primo de Rivera ja feia temps que havia sol·licitat a l'abat de la comunitat benedictina de l'Escorial i a la Conselleria de Salut de la Comunitat de Madrid l'exhumació de les restes. Ara, aquestes ja estan situades amb les de membres de la seva família.

És el quart cop que el fundador de la Falange és enterrat des que va morir. Les seves despulles van arribar a la basílica de l'Escorial el novembre del 1939, procedents d'Alacant, on va ser executat. Quan es va inaugurar el Valle de los Caídos el 1959, el dictador Francisco Franco va convidar la família de José Antonio a traslladar les seves restes al mausoleu.