"Això no és Madrid", ha arribat a dir Isabel Díaz Ayuso. D'aquesta manera s'ha referit als incidents que es van viure aquest dimecres al míting de Vox al barri de Vallecas. Gairebé un miler d'antifeixistes es van concentrar a la Plaça Roja per a rebutjar la presència de l'extrema dreta, i va acabar amb càrregues policials quan Santiago Abascal va decidir encarar-se als veïns. La presidenta madrilenya no només ha condemnat rotundament els disturbis, sinó que ha establert un paral·lelisme amb el que es va viure al País Basc quan ETA matava i la kale borroka prenia els carrers.

En una entrevista aquest dijous a Onda Madrid, la presidenta madrilenya en funcions i candidata a la reelecció ha qualificat els enfrontaments entre la policia i els antifeixistes com a "vergonyosos". Dit això, la dirigent conservadora ha avisat que "Madrid no pot caure en els pitjors moments del País Basc quan s'assenyalava a la gent o se l'odiava pel fet d'existir". També ha qualificat com a "patètic i fastigós" que els partits d'esquerra vulguin "apropiar-se" d'alguns barris. Els carrers són de tots, "també de Vox i el PP", ha assegurat.

Els incidents d'ahir a Vallecas van començar quan Abascal, emmudit pels crits dels antifeixistes, va decidir baixar de l'escenari, trencar el cordó policial (amb permís dels agents antiavalots) i encarar-se als manifestants. A partir d'aquí, la policia va anar dispersant els antifeixistes, que estaven quiets, simplement cridant, sense intentar traspassar el cordó. Cops de porra i detencions. Els principals enfrontaments van produir-se entre els antifeixistes i la policia. Els simpatitzants de Vox van dedicar-se a provocar i llançar objectes des de darrere del cordó policial que els protegia.

El balanç de l'actuació policial? Segons fonts dels serveis d'emergències, el SAMUR va haver d'atendre almenys 14 persones per "bretxes, abrasions i contusions", totes lleus. Entre ells un policia amb una luxació a una espatlla. Va haver-hi tres trasllats hospitalaris. Per altra banda, fonts policials informen de quatre detencions.

Males perspectives de Vox

Santiago Abascal va decidir marcar paquet amb una performance marca de la casa, com les protagonitzades ja a Catalunya o el País Basc. Les enquestes no són del tot favorables a les eleccions madrilenyes del 4-M, on es podria veure sobrepassat per Isabel Díaz Ayuso fins al punt de no aconseguir el 5% de vots necessaris. "Vallecas també és nostre", va proclamar el líder ultra als càrrecs i militants de Vox vinguts de fora del barri.