El grup parlamentari de Vox a l'Assemblea de Madrid ha aconseguit la firma de diputats del PP per presentar una proposició de llei destinada a reduir a 91 els parlamentaris a la cambra autonòmica, cosa per a la qual cal una majoria qualificada de dos terços dels parlamentaris, i per això calen els vots favorables d'almenys un grup de l'esquerra madrilenya. Així ho exposa la portaveu de Vox a l'Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio, en declaracions dirigides aquest dimarts als mitjans, en què convida l'esquerra a "ser responsable" i "posicionar-se al costat dels madrilenys".

La proposició de llei ha estat presentada avui pel portaveu del PP, Alfonso Serrano, juntament amb Monasterio i 50 diputats signants més, entre ells Ana Camíns, secretària general del PP a la Comunitat de Madrid, Marimar Blanco i altres diputats populars. El partit de Rocío Monasterio i el govern d'Isabel Díaz Ayuso ja van pactar el juny del 2021 abordar en dos mesos la reforma de l'Estatut d'Autonomia per a la reducció de diputats autonòmics, una qüestió que, transcorregut el termini, Vox va tornar a posar sobre la taula el gener passat i que requereix majoria qualificada a l'Assemblea i les Corts Generals.

Quan entraria en vigor?

Aquest acord suposaria una reforma de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat de Madrid, que canviaria el criteri pel qual el nombre de diputats està determinat pel cens poblacional. Si aquesta reforma tirés endavant, l'Assemblea de Madrid podria veure reduït el nombre de diputats a partir del 2023, després de les properes eleccions autonòmiques. Aquest canvi pot marcar un precedent directe a la comunitat de Castella i Lleó, on Vox ja ha entrat per primera vegada com a membre del govern de la Junta. 

De moment, ja s'ha obert un meló. La polèmica per l'augment de la retribució als membres de la Mesa de les Corts de Castella i Lleó és el primer duel que enfronta els nous membres de l'hemicicle. Mentre que el socialista Luis Tudanca ho ha defensat, perquè va en la línia amb l'aplicada a alts funcionaris i càrrecs directius per a tot el país, Vox defensa retallar les assignacions als grups i les dedicacions exclusives a les Corts. Cal recordar que s'ha produït una pujada de 3.144 euros als membres de la Mesa, cosa que es va fer durant el període electoral a la reunió de la permanent del 3 de febrer presidida per Luis Fuentes, anterior president de les Corts.

En paral·lel, Ayuso segueix amb la seva guerra particular al PP i ha assegurat que no ha tornat a parlar amb l'encara president del PP, Pablo Casado, i l'exsecretari general, Teodoro García Egea, que ha acusat d'intentar destruir-la amb "un relat de corrupció on no n'hi havia" perquè no optés a presidir el partit a Madrid.