A tan sols una setmana de la cita amb les urnes al País Basc s'aviva la disputa entre el PNB i EH Bildu per arribar a la Lehendakaritza, en un context de competitivitat màxima entre els dos grans candidats a guanyar les eleccions, per l'estret marge que els separa en intenció de vot. Si bé durant els mesos de precampanya tots els sondejos apuntaven a una nova victòria dels democristians bascos d'Andoni Ortuzar —des de les primeres eleccions del 1980 han governat sempre menys una única legislatura, la del socialista Patxi López (2009-2012)—, amb l'estrenat candidat Imanol Pradales al capdavant, les darreres enquestes apunten per primera vegada a un sorpasso dels abertzales d'Arnaldo Otegi, que presenten el també debutant Pello Otxandiano per a la Lehendakaritza i apel·len a la joventut i als sectors progressistes que volen canvi amb un discurs més moderat en clau social i en clau nacional. En haver estat assenyalats com a líders ara mateix de la carrera, EH Bildu ha estat protagonista del dia en rebre les envestides dels seus rivals. Amb tot, els marges són molt ajustats i el percentatge d'indecisos oscil·la entre el 20 i el 23%.

Aquest diumenge s'han publicat dos sondejos, del diari El Correo i d'EITB, i tots dos coincideixen que EH Bildu guanyaria els comicis. El primer apunta un avantatge mínim de la coalició abertzale sobre el PNB i la publicada per la radiotelevisió pública basca li dona un major avantatge de fins a 2-3 escons de diferència. Les enquestes atorguen al PSE-PSOE el mateix nombre d'escons que els obtinguts en 2020 o fins a dos més, mentre que el PP, que en els anteriors comicis es va presentar en coalició amb Ciutadans, pujaria un, Sumar irrompria en el Parlament amb una representació mínima i Elkarrekin Podemos i Vox perdrien la seva representació. Amb aquests resultats, PNB i PSE-EE podrien reeditar l'actual coalició de govern, encara que no tindrien garantida la majoria absoluta com ara.

Pradales (PNB) treu pit de la feina feta i dispara contra Bildu: "Han canviat de look, però són els de sempre"

Precisament arran de l'ajustat que es presenta l'escenari electoral, al·ludint a les enquestes, el PNB ha dirigit directament aquest diumenge el seu missatge als indecisos, davant els quals ha exhibit els assoliments de la seva gestió al capdavant les administracions basques, a pesar dels qui —ha dit— sempre s'oposen a tots els projectes. El PNB ha celebrat el seu acte central d'avui a Sant Sebastià, amb el seu candidat a lehendakari, Imanol Pradales, el president de la formació, Andoni Ortuzar, i el cap de llista per Guipúscoa, Bakartxo Teixiria.

"Estem fregant la plena ocupació i més d'un milió de persones treballen i cotitzen al nostre país, la xifra més alta de la nostra història. La renda mitjana per persona supera els 36.000 euros, per sobre de la mitjana europea. L'atur juvenil, en el 10%, quan fa 10 anys superava el 30%, i el 50% quan jo vaig acabar la carrera", ha destacat Pradales. Ha esmentat la inversió en I+d+i, la taxa de pobresa del 3,7%, per sota de la mitjana Europea, i el nivell d'inversió en protecció social i salut. "Avui vivim bé. Tenim una bona qualitat de vida. Per descomptat que hi ha coses a millorar, sí. Per descomptat que hem de continuar avançant en llibertat i benestar. Però Euskadi és un gran país. Jo estic orgullós de ser basc. Orgullós de la nostra trajectòria de servei a Euskadi", ha proclamat l'aspirant.

imanol pradales pnb pnv efe
Imanol Pradales aquest diumenge / EFE

Aquest desenvolupament econòmic i social s'ha aconseguit, ha indicat, a pesar que "no tots han remat a favor de construir aquest país" i han dit "no" a tots els "projectes de país". Aquests sectors "han canviat de 'look' i parlen de col·laboració", ha dit Pradales en al·lusió a EH Bildu, després del que ha demanat no deixar-se enganyar perquè "són la mateixa cosa, són els de sempre" i quan passin les eleccions actuaran contra tot. Pradales ha destacat que quan EH Bildu, al qual no ha citat expressament, parla de canviar el model industrial, vol dir "convertir-se en enemic de la iniciativa privada i ficar la mà en el mercat", i quan parla de canviar el model d'habitatge, volen dir que "l'ocupació és una opció".

Otxandiano (Bildu): "És hora d'obrir les finestres i que entri aire fresc"

El candidat d'EH Bildu a lehendakari, Pello Otxandiano, ha plantejat aquest diumenge en un acte a Vitòria acords entre diferents i sense exclusions, al·legant que Euskadi no es pot governar des de la majoria absoluta. "És hora d'obrir les finestres i que entri aire fresc", ha exclamat Otxandiano, que encapçala la llista d'Àlaba al Parlament Basc, en un míting en la cèntrica plaça de la Verge Blanca. El candidat d'Otegi ha incidit en el fet que EH Bildu no tanca la porta "a ningú". "Venim a obrir les finestres, a proposar solucions, a buscar punts de trobada per a poder construir junts un projecte de país des de la cooperació. Bildu vol ser un espai de trobada per als qui avui desitgen un canvi, una nova política", ha subratllat. "Volem ser portadors d'esperança" i els pròxims dies EH Bildu continuarà demanant el vot "des de la il·lusió", ha recalcat.

pello otxandiano eh bildu efe
Pello Otxandiano aquest diumenge  / EFE

Otxandiano ha recordat que EH Bildu ja ha aplicat aquesta "nova política" quan va permetre amb els seus vots que el PNB aconseguís l'Alcaldia de Vitòria fa dues legislatures malgrat que el partit nacionalista va ser la tercera força política, amb la finalitat de treure de les institucions a la "dreta xenòfoba" del PP. Però ha recordat com després de les eleccions municipals de l'any passat, quan EH Bildu va guanyar a Vitòria, PSE i PNB, amb el suport del PP, es van aliar per a impedir que la coalició sobiranista governés la ciutat. "Es van recolzar en l'extrema dreta per a conformar el govern local", ha denunciat. Aquesta és la política excloent que, al seu judici, cal superar, la d'un model que "blinda interessos partidistes".

Andueza (PSE) també carrega contra les "aventures" de Bildu

Per la seva part, el candidat del PSE-PSOE a lehendakari, Eneko Andueza, que tindrà un paper clau després del 21-A com a tercera força —segons les enquestes— ha advertit aquest diumenge que l'objectiu d'EH Bildu "no és construir una Euskadi millor, sinó una Euskadi independent i aïllada". Andueza, que ha intervingut en un acte electoral a Bilbao centrat en la joventut, ha assegurat que el seu partit és l'únic que es preocupa "del que de veritat importa a la ciutadania, de la Sanitat, de l'educació, de l'ocupació, de l'habitatge, de la seguretat, de la cultura o de la indústria". El socialista ha fet una crida al vot de tots els bascos "decebuts" amb la gestió que ha fet el PNB i que no volen "aventures sobiranistes com les que planteja Bildu, que es va veure com va governar a Guipúscoa i l'objectiu de les quals no és construir una Euskadi millor sinó la independència i una Euskadi aïllada".

eneko andueza pse psoe país basc efe
Eneko Andueza / EFE
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!