Canvi de cicle al Partit Nacionalista Basc. El lehendakari Urkullu no seguirà com a president del País Basc després de tres legislatures. Malgrat que ell volia seguir al capdavant d'Ajuria Enea, la direcció del PNB ha pres la decisió d'apostar per un altre candidat per tal de seguir al capdavant de la presidència del PNB. L'objectiu és superar la pugna que tenen amb Bildu, qui en les eleccions al Congrés dels Diputats els va fer el sorpasso amb 6 escons, per contra dels 5 del partit d'Urkullu. Un cop tancada la investidura de Sánchez, el PNB es vol centrar en les eleccions basques i en la seva renovació per dotar-lo d'un aire més fresc i amb cares més joves. Per això, el president del PNB, Andori Ortuzar, amb tota probabilitat, també deixarà el seu càrrec al capdavant d'Euskadi Buru Batzar (EBB) després de més d'una dècada. 

Assemblea general el 2024 o 2025

Ho farà un cop els nacionalistes celebrin la seva novena assemblea general, que es preveu que se celebri el pròxim any o, a tot estirar, el 2025, tal com avança El Correo (mitjà que va avançar l'adeu d'Urkullu). L'arribada d'Urkullu, Ortuzar i Aitor Esteban a la direcció del PNB va suposar un canvi de cicle per al partit, que a principis de la dècada dels 2000 havia apostat per una via sobiranista a través del lehendakari Ibarretxe. De fet, aquest trident va recuperar el lideratge del PNB al País Basc després de tres anys del socialista Patxi López com a lehendakari, que havia arrabassat el poder als nacionalistes bascs el 2009 després de més de tres dècades al capdavant. 

L'objectiu del PNB, ara, és renovar-se després de més d'una dècada amb els mateixos lideratges. L'edat mitjana d'EBB (l'executiva del partit) és de 56 anys. El mateix Ortuzar en té 61, i el superen José Antonio Suso (67), Joseba Egibar (64), Joseba Aurrekoetxea (63) i Koldo Mediavilla (62). De fet, només hi ha una persona menor de 45 anys: la secretària Mireia Zarate, amb 37 anys. 

Una executiva amb 56 anys de mitjana 

L'última assemblea general del partit basc va ser el 2021 i el mateix Ortuzar ja va deixar entreveure el seu adeu en una entrevista a El Correo el passat setembre: "Portar dotze o tretze anys és una trajectòria prou llarga perquè, si es donen les condicions i ve algú amb aire fresc per a portar endavant el partit, doncs perfecte. Crec en la renovació de veritat". A més, això aniria acompanyat d'una renovació en les executives territorials La continuïtat d'Itxaso Atutxa (56 anys) al capdavant del partit a Bizkaia dependrà del seu eventual salt a altres responsabilitats orgàniques o institucionals, mentre que a Àlaba José Antonio Suso ja ha comunicat que no aspirarà a la reelecció i a Guipúscoa es dona per fet que Joseba Egibar donarà pas a un successor després de romandre en el càrrec des de 1987.

Tot plegat amb el punt de mira les eleccions legislatives al parlament basc, que tot apunta que siguin el pròxim març, i amb l'inici d'un mecanisme de coordinació amb Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, després d'anys amb relacions distants. Al punt de mira també hi ha el duet Bildu-ERC, que han anat de bracet els últims anys al Congrés. Les últimes enquestes donaven un empat tècnic entre el PNB i Bildu. De fet, fins i tot l'última enquesta de Sigma Dos situava l'esquerra arbetzale per davant dels nacionalistes amb 27 diputats, per contra dels 25, amb la clau de la governabilitat per als 13 escons del Partit Socialista d'Euskalerria. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!