Tomb electoral al País Basc. Si més no així ho pronostica l'enquesta que el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha publicat aquest dimecres: l'òrgan que dirigeix José Félix Tezanos atorga per primer cop a EH Bildu la victòria al Parlament Basc, que faria el sorpasso al PNB. El sondeig reflecteix un lleuger avantatge de la candidatura encapçalada per Pello Otxandiano a una setmana i mitja dels comicis, amb una estimació de vot que va del 34,2 al 35,1%. Tant en la forquilla més baixa com en la més alta, la formació abertzale s'imposaria als jeltzales d'Imanol Pradales, que obtindrien entre el 32,6 i el 33,5% dels suports. Al seu torn, el PSOE es mantindria com a tercera força (13,3-14,1%), mentre que la quarta posició seria per al PP (6,7-7%). El CIS també projecta un frec a frec entre Sumar (3,1-3,6%) i Podemos (3,1-3,2%) pel cinquè lloc i, per tant, pels últims escons que hi hagi en disputa. Una mica més enrere quedaria Vox (2,7-3%).

 

En relació amb els resultats del 2020, Bildu creixeria gairebé set punts, fet que contrasta amb el PNB, que podria caure sis punts percentuals. Seria la primera ocasió en què els abertzales superarien els peneuvistes en uns comicis. La vegada que se'n van quedar més a prop va ser a les eleccions generals del 23 de juliol passat, quan Bildu es va quedar a una distància de tan sols 1.000 vots respecte al partit que lidera Andoni Ortuzar. Per la seva banda, tant el PSE d'Eneko Andueza com el Partit Popular de Javier de Andrés es mantindrien en les mateixes xifres que fa quatre anys. Val a destacar, respecte als populars, que en els darrers comicis es van presentar en coalició amb Ciudadanos, candidatura que va encapçalar Carlos Iturgaiz. Pel que fa a l'espai de Podemos, ara disgregat entre Sumar i la formació morada, ambdues perdrien pistonada: l'any 2020, la candidatura d'Elkarrekin Podemos va arribar al 8% i, ara, la suma dels vots de Sumar i Podemos s'acostaria al 7% només en les perspectives més optimistes. Al seu torn, Vox podria créixer, ja que en la darrera convocatòria electoral es va quedar per sota del 2%, però li va servir per aconseguir un escó.

Tres de cada deu bascos encara no han decidit el vot

Malgrat aquests resultats, l'estudi del CIS també destaca que tres de cada deu bascos (30,1%) encara dubten del vot que emetran el 21 d'abril vinent. A més, el 16,9% confessa que decideix la papereta que triarà durant la darrera setmana de la campanya, un 5,1% durant la jornada de reflexió i un 6,9% el mateix dia dels comicis.

D'altra banda, la valoració dels candidats contrasta amb la preferència dels bascos per quin partit volen que guanyi les eleccions i qui volen que sigui el proper lehendakari. Per un costat, Pello Otxandiano és el líder més ben valorat (5,51) i Imanol Pradales (5,47) és el segon preferit. Ara bé, de l'altre costat, el 28,2% de la societat basca vol Pradales com a lehendakari i el 26,8% s'inclina per Otxandiano. Són xifres que també es traslladen a la preferència de la formació que els bascos desitgen que s'imposi als comicis: el 29,8% vol que ho faci el PNB, seguit de Bildu, amb el 29%.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!