L'advocat Gonzalo Boye ha tornat a insistir aquest dimarts, dia de la constitució de les Corts espanyoles, que per suspendre Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva caldrà el suplicatori. Boye avisa el que el Tribunal Suprem ha traspassat a les Corts, la responsabilitat de decidir sobre la suspensió i, en el cas del Congrés dels Diputats, els ha instat a aplicar l'article 21 del reglament de la Cambra, que en el seu punt 1 afirma que s'ha de sol·licitar el suplicatori. Així apunta que potser l'Alt Tribunal "només pretén fer-los còmplices d'una il·legalitat".

"En algun moment, pot ser que diputats i senadors s'adonin que el Suprem no els pot demanar que suspenguin els electes sense un suplicatori previ", afirma Boye.

La Mesa del Congrés haurà de decidir en les pròximes hores o dies si suspèn els presos electes, cosa que ja han demanat el PP i Ciutadans. Els serveis jurídics de la Cambra ja ho estan estudiant i caldrà veure quina és la seva proposta. 

Joaquín Urias, professor de Dret Constitucional i exlletrat del Tribunal Constitucional, és de la mateixa opinió de Boye i considera que el mecanisme que proposa el Suprem és “un frau de llei”.