Joaquín Urias, professor de Drets Constitucional i exlletrat del Tribunal Constitucional, considera que el mecanisme que proposen els magistrats del Tribunal Suprem per suspendre Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva de les funcions de diputats i senador és “un frau de llei”. “El Suprem vol un impossible”, assegura Urias en una piulada.

Els magistrats del Tribunal Suprem entenen que el Congrés de Diputats ha d’activar l’article 21.1 del reglament de la Cambra, que preveu la suspensió dels parlamentaris que es trobin en presó preventiva. El que obliden els magistrats, segons explica Urias, és que l’article 21.2 del reglament estableix que la suspensió té lloc un cop s’atorga el suplicatori, però el Suprem considera que no cal demanar-lo. “Un impossible”, assegura el catedràtic de dret constitucional.

Article 21 reglament Congres

“El sentit de l’article és suspendre els diputats a la presó per delictes perseguits sent diputats. El suplicatori serveix per evitar interferències en la seves funcions parlamentàries”, explica Urias. “Aplicar això a un judici que ja ha començat és un frau de llei. No es pot fer, malgrat el Tribunal Suprem”, conclou.

Els lletrats del Congrés ja estan estudiant totes les possibilitats. La suspensió o no dels diputats serà una de les primeres qüestions que haurà d'abordar la nova Mesa del Congrés, que presidirà Meritxell Batet.