Aquest dimarts, nou programa a 8TV de Cel·la 61. A les 21.45 hores, Josep Rull conversa amb un noi que va entrar a presó per "un error de joventut". El convidat és Dani Hurtado, la persona més jove que s'entrevistarà al programa. Es retroben després de dos anys sense veure's i ho fan al barri de la Fontsanta de Cornellà de Llobregat, on viu en Dani. Es van conèixer al taller de teatre de Lledoners, on el convidat va entrar amb només 22 anys per haver comès "un error de joventut". Ara, només ha d'anar a dormir al Centre Obert. En l'episodi d'aquest 24 de maig, el convidat explicarà el que va viure a la presó, des que hi va entrar fins que va aconseguir el tercer grau.

Rull gairebé no sap què dir davant del relat d'en Dani: "Estava en un moment de ma vida una mica delicat, és veritat que no tenia el cap on l'havia de tenir. No només vaig cometre un error, en vaig cometre molts. Vaig trobar una feina que m'agradava i em vaig veure remunerat molt bé. Un noi de 19 anys que pot guanyar 500, 600, 700, 1200 euros en una setmana... Et converteixes en un poltre salvatge, a 150 quilòmetres per hora i sense aturar. Es van cometre molts errors, considero que vaig tenir una època de balilla total. Per aquest petit error de poder celebrar un aniversari ens van trobar unes substàncies que clarament no havíem de portar. Des d'aquell dia, tot va començar a canviar. Recordo el registre a la porteria, com em van fer despullar, com em van trobar cinc grams... Et penses que ja està, que és un ensurt, que no passa res i que demà serà un altre dia. No".

 

L'experiència del convidat a la presó va ser molt dura, sobretot al principi. I és que no va anar a un mòdul definitiu, sinó a un "per gent que s'ha de desintoxicar". "Va ser la meva pitjor setmana. No va arribar a la setmana, van ser quatre nits. No m'hi sentia identificat per res. El primer dia vaig anar a omplir una instància, per als números de telèfon. Recordes que per poder parlar amb un familiar, has d'omplir-la, te l'aproven o no... Bé, la vaig entregar al funcionari i el funcionari ni la va mirar. Em va mirar de dalt a baix i em va dir: 'Què fas aquí?' Això voldria saber jo, què faig aquí. A mi m'havien dit que anava al mòdul dos", explica. Rull intenta entendre'l i respon: "La sensació és de zombis". "És The Walking Dead, literalment", diu en Dani. "Vaig seure al banc les tres primeres hores i vaig dir 'què faré aquí onze mesos'. Onze mesos, què faig aquí? No hi ha gent jugant al ping-pong, no hi ha gent fent esport, no hi ha gent al gimnàs... Eren seixanta presos, dels quals uns cinquanta estaven en els tallers treballant i es quedaven en el mòdul una desena de persones. Què fas durant tot el dia? Em vaig angoixar moltíssim, Josep", confessa.

 

A l'angoixa dels primers dies, cal sumar-li la por de les coses que passen a la presó. En Dani relata una baralla que va veure un dia: "Era una baralla aliena. Fins que no vaig acabar d'escoltar els últims cops, no vaig sortir. Va ser molt ràpid, quinze segons. Vaig sortir i hi havia un petit grup i em vaig quedar bocabadat. Feia dues setmanes que estava en el penal, al cap de dues setmanes d'estar en el mòdul, és a dir, un mes. Tres o quatre m'assenyalaven com dient 'ell també en té la culpa'. Jo no vaig veure absolutament res. Només vaig sortir i vaig veure el pres que havia rebut tirat al bany".

 

No tota l'experiència és dolenta. En Dani ofereix un bri d'esperança i optimisme: "A dins he viscut el pitjor, però també el millor. He tingut companys que en els 23 anys de la meva vida anterior no m'han demanat si em falta llet o si em falta menjar. Allà dins m'ho han dit. Abans de tancar-nos les portes, algú deia 'escolta Dani, et falta alguna cosa? Galetes o el que sigui'. L'intercanvi era el menjar, les cigarretes, les claus... Hi havia una companyonia, una amistat en un període de temps. Tu et parles amb uns deu o dotze. Jo em parlo amb un cinc o sis. Encara hi segueixo en contacte perquè en el pitjor dels nostres moments ens vam conèixer, ens vam donar suport i ens vam jugar un esmorzar a veure qui sortia primer d'allà dins. És això, Josep, hi ha humanitat allà dins".

 

La conversa amb en Dani és la tercera que Rull manté en el programa de 8TV Cel·la 61. Anteriorment, havia parlat amb Jordi Turull i altres presos polítics, així com amb un vell conegut de la presó en el primer dels episodis. "El programa no va de presons, sinó de persones", va manifestar Rull durant la presentació del projecte.