L’exconseller Josep Rull tornarà a la presó. No és que la justícia espanyola hagi decidit tornar-lo a empresonar, sinó que l’ex pres polític presentarà un programa a 8TV que començarà a emetre’s la setmana que ve. El programa es diu Cel·la 61 -la cel·la de Rull durant la seva etapa al centre penitenciari de Lledoners- i tracta de l’exconseller conversant amb diversos presos. De totes les edats i de tots els orígens, i que han estat empresonats per motius diversos. L’ex pres polític ha protagonitzat l’acte de presentació d’aquest nou programa aquest dimecres en un acte a la presó de la Model de Barcelona, reconvertida ara en un centre cultural i de memòria històrica. “Aquest programa no va de presons, sinó de persones”, ha manifestat durant aquest acte de presentació qui fou cap del Departament de Territori i Sostenibilitat durant el Govern de Carles Puigdemont. 

Rull ha assegurat que la intenció del programa, que començarà a emetre’s dimarts 10 de maig a les 21:45, és vestir amb molta “humanitat” el retrat que es fa de les presons. Perquè, segons ell, “les presons estan plenes d’humanitat”. Es tracta d’un programa de converses, i no d’entrevistes. Això ha assegurat Rull aquest dimarts a la presó de la Model, que ha explicat que cada vegada que anava a gravar a una persona en un centre penitenciari es preparava la conversa prèviament, però que en el moment de la conversa no tenia cap full a les seves mans. “El full hauria representat un mur en aquestes converses”, ha afirmat l’ex pres polític. Segons Rull, passar per la presó el va ajudar a entendre que moltes persones acaben tancades “per circumstàncies diverses”.

Per exemple, Rull ha explicat que durant el programa apareixerà un jove que l’exconseller va conèixer a Lledoners quan només tenia 22 anys, i que va acabar tancat entre reixes “per un error de joventut amb el qual tots ens podem sentir representats”. I s’ha mostrat clar: “A les presons també hi ha gent que ha tingut vides de merda” que els han dut a acabar tancats en una presó. Al programa també apareixen cares conegudes, com Jordi Turull i Carme Forcadell. De fet, l’expresidenta del Parlament també ha assistit a aquesta presentació; així com l’exconseller Joaquim Forn, company de Rull a la presó, i Meritxell Borràs, que també va haver de passar una temporada tancada entre reixes. 

Josep Rull modelo barcelona - sergi alcazar
Josep Rull a la Model de Barcelona / Foto: Sergi Alcàzar

Tornar a la presó

Rull també ha explicat que per a ell va ser un impacte tornar a la presó de Lledoners. Ha assegurat que ja hi havia tornat com a advocat, però encara no s’havia “endinsat al seu cor”. “Quan vaig veure la cel·la 61 des de fora vaig quedar esfondrat; no va ser gens fàcil”, ha argumentat l’exconseller des de la presó de la Model. Cal assenyalar que les persones que xerren amb Rull durant aquest programa són persones que van estar amb ell complint condemna. “L’esperança sempre és més poderosa que qualsevol cosa”, considera Rull.