Ha arribat el dia. Aquest dimarts té lloc l'estrena del retorn de Josep Rull a la presó, a 8TV, i ElNacional.cat ha tingut accés a l'avançament en exclusiva del programa que s'emet aquest 10 de maig a les 21.45 hores. En el primer episodi de Cel·la 61 l'exconseller i ex-pres polític parla amb l'Ildefons, que fa 21 anys que és a la presó. S'ha passat bona part de la vida entre reixes i en nombrosos centres penitenciaris. L'any 2001 va entrar a la Model, on recorda que compartia cel·la juntament amb set persones més. Actualment, és a Lledoners i compleix una pena per haver llevat la vida a una persona. 

 

L'Ildefons va conèixer Rull fent teatre a la presó de Lledoners, una activitat que reconeix ser especialment reparadora. En aquest programa explica què sent algú que ha tornat a trepitjar el carrer amb un tercer grau, després d'estar tancat durant dues dècades, i que ha retornat a la presó després d'haver perdut el règim de semillibertat. "En aquell moment vaig trobar la clau que em va obrir totes les portes i que em va tancar la porta, que em va fer caure en aquest precipici que estic patint des del 2001", relata l'Ildefons. Davant d'això, Rull respon: "És una nit, un moment, que et desborda tot i comets el delicte que et porta aquí amb una sentència molt llarga".

 

Un programa de converses

Durant tot un seguit d'episodis, Cel·la 61 ens mostrarà converses de l'exconseller amb diversos presos, de totes les edats, de tots els orígens i empresonats per tota mena de motius. Alguns ja els coneixem, com són el també exconseller Jordi Turull i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell. D'altres, com l'Ildefons, són persones anònimes que van estar amb ell complint condemna. "El programa no va de presons, sinó de persones", va manifestar Rull durant la presentació de Cel·la 61 la setmana passada en un acte a la presó de la Model, reconvertida ara en un centre cultural i de memòria històrica.

La intenció del programa és vestir amb molta "humanitat" el retrat que es fa de les presons perquè, segons l'ex-pres polític, "les presons estan plenes d'humanitat". És per això que cal aclarir que es tracta d'un programa de converses, no pas d'entrevistes. Sobre això, Rull ha explicat que cada vegada que anava a enregistrar amb una persona en un centre penitenciari es preparava la conversa prèviament, però que en el moment de la conversa no tenia cap full a les seves mans. "El full hauria representat un mur en aquestes converses", afirma. Relata que passar per la presó el va ajudar a entendre que moltes persones acaben tancades "per circumstàncies diverses". Per exemple, ha detallat que en un dels episodis apareixerà un jove que l'exconseller va conèixer a Lledoners que tenia només 22 anys i que va acabar entre reixes "per un error de joventut amb el qual tots ens podem sentir representats". "A les presons també hi ha gent que ha tingut vides de merda", afegeix. Rull també ha arribat a reconèixer que per a ell va ser tot un impacte tornar a la presó de Lledoners. Ja hi havia tornat com a advocat, però encara no s'havia "endinsat al seu cor". "Quan vaig veure la cel·la 61 des de fora vaig quedar esfondrat, no va ser gens fàcil", admet. Tanmateix, ha deixat clar que "l'esperança sempre és més poderosa que qualsevol cosa"