Creix la violència contra la comunitat jueva a Catalunya. Entre gener i febrer d'aquest 2023 hi ha hagut una dotzena d'incidents antisemites a Barcelona, gairebé la meitat de tots els que va haver-hi l'any passat, segons ha informat Catalunya Ràdio. Uns actes vandàlics que han tingut lloc després del trencament unilateral de les relacions de l'Ajuntament de Barcelona amb Tel-Aviv, una decisió que ha aixecat polèmica al mateix consistori. De fet, gran part de la comunitat jueva ha assenyalat a l'alcaldessa Ada Colau com a responsable d'aquest increment de la violència antisemita a la capital catalana. "Estem sempre en alerta permanent. El que sí que és veritat és que veiem un perill amb la decisió unilateral que ha pres l'alcaldessa Ada Colau amb el tema de Tel-Aviv", ha assegurat Isaac Levi, membre de la CIB i president de la Lliga Internacional contra el Racisme i l'Antisemitisme de Barcelona en declaracions a Catalunya Ràdio. 

El passat 8 de febrer, Colau va anunciar la suspensió de manera temporal de totes les relacions amb Israel, inclòs l'acord d'agermanament de Barcelona amb la ciutat de Tel-Aviv. La mateixa alcaldessa va justificar aquesta decisió "com un gest per convidar a treballar per la pau" a Israel, després d'assenyalar una "violació flagrant i sistemàtica dels drets humans" i una vulneració del dret internacional amb un sistema d'"apartheid" al país. "Entenem que no podem callar", va defensar Colau, que va enviar una carta al primer ministre Benjamin Netanyahu per informar de la decisió. 

L'alcaldessa de Barcelona va voler deixar clar que no es tractava "en cap cas" d'una discriminació a la població jueva, sinó que era "una crítica a un govern, no a un poble, una comunitat, o una religió". Tot i aquest missatge, els incidents antisemites a Barcelona han augmentat i part la de la comunitat jueva ho relaciona amb aquesta decisió. "Alguna gent insisteix en el fet que Israel practica l'apartheid i molts associen Israel amb els jueus, cosa que és una errada. No dic por, però sí que tenim respecte per allò que pugui passar", ha explicat Isaac Levi a la ràdio pública. D'altres persones de la comunitat, però, discrepen i assenyalen l'actual creixement de l'extrema dreta i d'Estat Islàmic arreu del món com a responsable d'aquest increment d'incidents.  

Accions legals contra Ada Colau

L'organització Acció i Comunicació sobre Orient Mitjà (ACOM) ja va informar que emprendrà accions legals contra l'alcaldessa de Barcelona i contra l'Ajuntament que lidera "per la seva discriminació antisemita" arran de la suspensió de l'agermanament de Tel-Aviv amb la capital catalana. En un comunicat, l'ACOM va denunciar que "l'Ajuntament de Barcelona culmina la seva deriva i porta Barcelona a la màxima expressió del sectarisme i la discriminació, convertint-se en la ciutat més obertament antisemita d'Europa".

 

 

Imatge principal: Pintada amb el missatge de "fora de la nostra terra" a la façana de l'antiga sinagoga de Barcelona / Twitter (@xavier_torrens)