La decisió unilateral de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de suspendre les relacions amb Israel i l’agermanament amb la ciutat de Tel-Aviv ha estat censurada aquest divendres no una, ni dues, sinó tres vegades pel plenari municipal. Les dues primeres han estat al ple ordinari, primer quan s’ha rebutjat la iniciativa ciutadana que defensa el trencament de relacions, i segon quan s’ha aprovat una proposta del PSC per censurar la decisió de Colau de trencar l’agermanament amb la ciutat israeliana de manera unilateral. La tercera derrota de l’alcaldessa ha estat en el marc del ple extraordinari, on altre cop el ple municipal ha rebutjat les polítiques de boicot a Tel-Aviv i Israel. Amb tot, cap de les tres votacions té efectes vinculants, de manera que el decret d’alcaldia que suspèn l’agermanament continua en vigor.

L’atenció principal sobre la qüestió s’ha posat en un ple extraordinari que ha començat amb més d’una hora de retard sobre l’horari previst i que s’ha convocat a petició de quatre grups, Junts per Catalunya, Ciutadans, Partit Popular i Valents. Amb assistència d’entitats jueves a la tribuna de convidats, s’ha aprovat el següent text: “El Plenari del Consell Municipal de l’Ajuntament de Barcelona acorda que, de manera urgent i immediata, el govern municipal restableixi les relacions amb l’Estat d’Israel i l’agermanament de Barcelona amb les ciutats de Tel-Aviv i Gaza”. Han votat a favor Junts, PSC, Ciutadans, PP, Valents i la regidora no adscrita, i han votat en contra Barcelona en Comú i ERC. El ple extraordinari no ha arribat a la mitja hora de durada.

ada colau ple extraordinari tel aviv carlos baglietto 1
El ple extraordinari ha estat seguit per membres d'entitats jueves de Catalunya / Foto: Carlos Baglietto

El portaveu de Junts per Catalunya, Jordi Martí Galbis, ha estat el primer d’intervenir recordant que Colau ja ha rebut “severes derrotes en els anteriors debats sobre la qüestió” i ha insistit en la necessitat de revocar el decret d’alcaldia i davant la possibilitat que l’alcaldessa no ho faci ha llançat un advertiment prou explícit: “Tenim la sort que queden només tres mesos per a les eleccions”. També hi ha votat a favor el PSC, de la mà de la tinenta d’alcaldia Laia Bonet que ha reiterat la seva crítica a la “decisió unilateral de l’alcaldessa” i s’ha emplaçat, com a responsable de relacions internacionals de l’ajuntament a “treballar per refer la imatge de Barcelona.

ada colau ple extraordinari tel aviv carlos baglietto 2
Expressió d'Ada Colau davant la possibilitat apuntada per Eva Parera que el decret de suspensió d'agermanament pugui suposar un delicte d'odi / Foto: Carlos Baglietto

També han parlat a favor de la proposta Josep Bou del PP, Noemí Martín de Ciutadans i la regidora no adscrita, Marilen Barceló, però la intervenció més bel·licosa de totes ha estat la d’Eva Parera, presidenta del grup de Valents, que ha demanat “l’informe jurídic que acompanya el decret d’alcaldia” amb la intenció d'“assentar les bases per un futur recurs per anul·lar el decret d’alcaldia”. De fet, ha assenyalat que Colau “ha signat un decret que pot ser la base per una demanda per possible delicte d’odi”. Per la seva banda, la regidora Rosa Surinyac ha defensat el vot en contra d’Esquerra Republicana, tot advertint, això sí, que consideren “desafortunada la decisió de l’alcaldessa”. Finalment, la tinenta d’alcaldia Laura Pérez ha defensat la legalitat del decret d’alcaldia com una decisió “plenament legal”.

Rebuig de la iniciativa ciutadana

Abans però, el ple ordinari ja havia rebutjat per dues vegades la política dels comuns respecte a Tel-Aviv, la primera de les quals ha estat durant la presentació de la iniciativa ciutadana del col·lectiu Prou impunitat, que ha elevat al ple municipal la demanda de trencar l’agermanament, petició que només ha comptat amb el vot a favor de Barcelona en Comú, mentre que la resta de grups ha votat en contra excepte ERC, que s’ha abstingut. La presidenta de la Comunitat Palestina a Catalunya, Natalia Abu Sharar, ha felicitat Colau per la decisió i s'ha dirigit al ple demanant als regidors "quants palestins més ha de matar Israel" perquè es trenquin les relacions. En la mateixa línia s'ha pronunciat Laurent Cohen Medina, president de Junts, Associació de Jueus i Palestins de Catalunya.

Tot i que inicialment ha estat la tinenta d’alcaldia Laura Pérez la que ha intervingut en nom de Barcelona en Comú per definir la posició a favor de la iniciativa popular del partit de Colau, posteriorment ha estat la mateixa alcaldessa la que ha volgut prendre la paraula per deixar clar que la suspensió de relacions no és cap acte "d'antisemitisme" i ha refermat el compromís de la ciutat amb la comunitat jueva. "Estem parlant d'una violació sistemàtica dels drets humans de la població palestina”, ha afirmat. En aquest sentit, ha assegurat que no té "cap dubte" que no es pot callar davant de l'apartheid i n'ha assumit la "responsabilitat" com a alcaldessa.

Censura a la decisió unilateral de Colau

Una mica més tard, la qüestió ha tornat al ple arran d’una proposició del PSC que ha instat Colau a revocar la suspensió de l'acord d'agermanament entre Barcelona i Tel-Aviv i ha censurat la decisió "unilateral" de Colau de trencar relacions amb Israel. La proposta ha comptat amb els vots a favor dels socialistes, Junts, Cs, PP, Valents i la regidora no adscrita, mentre que ERC s'ha abstingut i només BComú hi ha votat en contra. La tinenta d'alcaldia Laia Bonet (PSC) ha afirmat que el motiu de Colau per trencar les relacions amb Israel ara és "que s'apropen eleccions i no cap altre".

El text a votació també ha refermat el compromís de l'Ajuntament "amb la pau i el compliment dels drets humans a l'Orient Mitjà i, en particular, a Israel i Palestina" i ha reiterat "l'amistat i la solidaritat" de la ciutadania de Barcelona amb la població de Tel-Aviv i de Gaza. A més, insta el govern municipal a fer "ple ús de la diplomàcia" i convocar representants de les tres ciutats agermanades, Barcelona, Tel-Aviv i Gaza, per fixar els termes d'una declaració. Bonet ha instat l'alcaldessa a revocar la suspensió de l'acord i ha lamentat que s'hagi optat per tirar pel dret amb un decret d'alcaldia "perquè no hi havia majoria al consell municipal".

Malgrat la triple derrota, cal tenir en compte que això no afectarà l’actual situació de suspensió temporal de l’acord d’agermanament entre Barcelona, Tel-Aviv i Gaza, ja que ni el rebuig de la iniciativa popular ni les votacions en contra de Colau que han tingut lloc al ple ordinari i l’extraordinari tenen caràcter vinculant, de manera que el decret d’alcaldia pel qual es trenquen relacions continua en vigor i només canviaria per decisió personal de l’alcaldessa, que, en aquest cas, no té obligació legal de reaccionar a les decisions del ple, ni l’ordinari, ni l’extraordinari. Per tant, la situació quedarà igual, almenys, fins que es constitueixi un nou govern municipal després de les eleccions municipals del mes de maig.