La Guàrdia Civil ha detingut aquest matí una dona dels Comités de Defensa de la República (CDR) que va difondre a les xarxes socials un àudio, avançat per El Confidencial, on detallava els passos a seguir per aconseguir que els sindicats convoquessin la vaga general. La dona, acusada de rebel·lió i terrorisme per la fiscalia, serà traslladada a Madrid avui mateix.

L'àudio es va difondre a finals de març, per Setmana Santa, quan els CDR van actuar fent talls a diverses carreteres de Catalunya i aixecant les barreres dels peatges.

La dona detinguda explica al tall de veu la intenció que els CDR tenien per actuar durant aquells dies. L'objectiu era, segons explica la dona a l'àudio, fer "pujar els moviments al carrer" per complir un dels requisits que els sindicats demanen per poder convocar una vaga general. En aquells dies, els CDR ja estaven parlant amb CGT, CNT i Intersindical per convocar la vaga, però eren necessaris diferents actuacions de "sabotatge" per forçar la convocatòria.

L'estratègia que explica la dona per aquell dilluns era tallar diferents carreteres: dues a ponent, la Jonquera, dos als Pirineus i dos a les Terres de l'Ebre. "La consigna és, entre avui i demà, fer bullir l'olla, que hi hagi molt moviment al carrer per poder justificar després la vaga general", explica la dona detinguda. "Demà també hi haurà a Barcelona accions que seran una mica més heavies repartides per la ciutat, i després algunes més festives, per a la gent gran, rollo ANC, amb els nens", afegeix.

"Els talls d'autopista ja estan preparats. Es faran amb material. Han dit que posaran oli i palla a l'autopista i li prendran foc. Això només per quan arribi la policia perquè la gent pugui marxar". Així explica la dona una estratègia molt pensada per part dels CDR, que pretenien anar tallant així diferents punts de les autopistes arreu de Catalunya.

"La intenció és que hi hagi distracció policial per tenir els Mossos repartits per tota Catalunya", diu la dona, que dubta de les accions, ja que, segons explica, els CDR no s'havien acabat de posar d'acord en les següents accions però volien "sabotejar les vies del tren i una mica de la fibra òptica. Però sense violència i sense que ens agafin i tot això”.

La dona diu a l'àudio que "no és per tant", referint-se a les accions que es pretenien pels dos dies següents, i indica que "el més gros serà quan la Intersindical publiqui allò de la vaga indefinida", que segons diu, els CDR esperaven aconseguir la convocatòria per finals d'aquella setmana.

Accions per a després de convocar la vaga indefinida

La intenció dels CDR, segons explica la dona, no era tornar a tallar carreteres. Un cop aconseguida "l'aturada del país", tenien pensat fer accions de més pes. Segons l'àudio, els CDR es plantejaven entrar a l'aeroport, però la dona explica que "la meitat no volen fer-ho perquè és molt fotut. A l'aeroport et pot disparar la Guàrdia Civil".

Per acabar, confessa que "estan pensant en Mercabarna i el port" i diu:"Si podem aturar el port seria brutal, deixem sense mercaderies les Illes Balears i els xinesos es cabrejarien". També indica que entrant a Mercabarna "fotem tothom".