L'Audiència Nacional ha rebutjat que la Generalitat de Catalunya pugui actuar com a acusació particular en el conegut com Cas del 3 %, on s'investiga el presumpte finançament irregular de l'extinta CDC, per l'"obstacle processal insalvable" d'haver ostentat "la doble condició d'investigada i acusadora".

La Sala Penal reconeix que la Generalitat té una "personalitat jurídica pròpia i autònoma de qualsevol de les formacions polítiques que la componen", tot i que això no impedeix que existeixi aquest "obstacle processal" pel qual la Fiscalia demana que no s'admeti la Generalitat en la causa com a acusació particular. L'esmentada institució, assenyala el tribunal, "està integrada per partits polítics diversos, entre els quals hi és l'antiga Convergència Democràtica de Catalunya (CDC)".

El Cas del 3%

Sobre aquesta formació gira, segons la investigació, "la presumpta estructura organitzativa composta per càrrecs públics, funcionaris de diverses administracions públiques i empresaris, tendent a finançar el nomenat partit polític previ concert, a canvi d'adjudicacions i subvencions manipulades i favors personals o col·lectius".

palau generalitat jordi bedmar

L'Audiència Nacional ha rebutjat que la Generalitat de Catalunya pugui actuar com a acusació particular en el conegut com Cas del 3 %. / Jordi Bedmar

La Fiscalia també va argumentar que en el marc d'aquest procediment s'han practicat registres en dependències i s'ha requerit informació a la institució, "així com l'atribuïda condició d'investigats a persones que formen part del Govern de la Generalitat de Catalunya".

Doble condició d'investigada i acusadora

Aquesta doble condició d'investigada i acusadora és el que ha portat a la Sala a admetre el recurs d'apel·lació de la Fiscalia i un dels investigats en aquesta causa, l'exconseller Germà Gordó, contra la decisió del jutge d'instrucció, que sí que va acceptar en primer terme la personació de la Generalitat com a acusació particular.

Però no ha estat l'única raó. La Sala també argumenta que la Generalitat va presentar la seva sol·licitud fora de termini en fer-ho després de la interlocutòria de transformació de procediment abreujat (equivalent al processament).

El judici als exgerents de CDC

En aquesta interlocutòria, el magistrat va proposar de jutjar els exgerents de CDC Daniel Osácar, Andreu Viloca i Germá Gordó, i l'exresponsable jurídic de la formació Francesc Xavier Sánchez Vera, així com a unes altres 28 persones físiques i 16 de jurídiques, pel cobrament del denominat 3 % a canvi d'adjudicacions públiques a Catalunya, "l'estructura posada en marxa per finançar a l'esmentat partit polític il·legalment i en forma encoberta".

El jutge va considerar els fets constitutius de delictes d'organització criminal, frau a les administracions públiques, suborn, tràfic d'influències i blanqueig de capitals i també va dirigir el procediment contra CDC, el PdeCat, les societats TeyCo, Urbaser, Fundació ACS, Grup Soler Constructores o Copisa, entre d'altres.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat