La justícia espanyola s'entesta a extingir-los. L'Audiència Nacional ha decidit mantenir obert el procediment d'il·legalització d'Izquierda Castellana, malgrat que tant la fiscalia com l'Advocacia de l'Estat s'havien posicionat a favor d'arxivar la causa contra el partit castellanista. "Aquesta resolució és la confirmació, per si quedava algun dubte, de què estem davant d'un procediment judicial políticament induït, sense la menor pretensió d'aparentar neutralitat o rigor jurídic", ha denunciat aquest dimarts la formació.

Izquierda Castellana ha rebut la notificació de l'Audiència Nacional aquest dilluns 27 de desembre. "Si ens hagués arribat aquest 28 de desembre, podríem haver pensat que es tractava d'una innocentada", ha ironitzat el partit en un comunicat. Després de conèixer la notícia, la formació ha carregat amb contundència contra les institucions espanyoles i, en especial, contra el Règim del 78: "El Règim està perdent de forma notòria i accelerada el poc respecte que tradicionalment tenia per les formes i les normes democràtiques; i encara més, està perdent absolutament, si algun cop el va tenir, qualsevol grau de capacitat intel·lectual col·lectiva". 

Un missatge per Catalunya

Així, els aparells de l'Estat "ja no pretenen legitimar-se, cosa que és impossible". Per contra, "la seva línia de defensa és l'aplicació d'una política de pal i pastanaga, combinades o per separat, segons el cas, cap aquells projectes socials i polítics que poden ser útils en la construcció d'una alternativa a l'actual model de monarquia borbònica postfranquista". "L'actual absència d'un projecte de canvi amb suficient maduresa és la raó fonamental que explica la supervivència del Règim del 78; és per això que tracten d'impedir aquesta maduració per tots els mitjans i en tots els fronts", ha afegit Izquierda Castellana. Tot i això, la formació ha avisat que "no ho aconseguiran". "El moviment popular castellà, del qual Izquierda Castellana forma part, no només no sortirà afeblit d'aquesta envestida de l'Estat, sinó que en sortirà enfortit", ha advertit.

Igualment, la formació castellanista ha enviat un missatge a la resta de territoris de l'estat espanyol, entre els quals destaca Catalunya: "Estem convençuts del fet que altres pobles sota jurisdicció de l'Estat estan en posicions similars". Cal recordar que els anticapitalistes han mostrat moltes vegades el seu suport al moviment independentista català.

Una resposta social i política

El partit ha afegit que no els enredaran "en batalles jurídiques". "La nostra resposta principal davant d'aquest nou intent d'il·legalitzar-nos és social i política; és a dir, implica reforçar amb totes les nostres forces possibles la nostra aportació a l'organització i a la mobilització popular", han conclòs els castellanistes.

El procediment d'il·legalització d'Izquierda Castellana va ser impulsat pel ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. Els anticapitalistes van denunciar que Marlaska va recórrer a "tripijocs" per dir que la formació "no s'ajusta als canvis introduïts" per la reforma legislativa de la llei que regula el finançament dels partits polítics.

 

Imatge principal: Manifestació el passat 14 de desembre contra la il·legalització d'Izquierda Castellana / Europa Press