Rodrigo Rato ja no dormirà més a la presó. L'Audiència Nacional ha donat el vistiplau a la llibertat condicional de l'expresident de Bankia a proposta del Centre d'Inserció Social on estava ingressat. Els motius que han portat a la seva llibertat són la seva edat, actualment en té 71, "el bon comportament i l'antiguitat dels fets pels quals va ingressar a la presó". Aquestes són les motivacions, segons recull l'acta.

Premien el bon comportament de Rato

El jutge té en compte que Rato va ingressar "de forma voluntària i ja tenia un règim de semillibertat, la responsabilitat civil pagada de forma íntegra i complia tots els requisits, excepte el de no haver extingit les tres quartes parts de la condemna". A més, també s'acompanya d'un informe favorable del Ministeri Fiscal.

Per la seva banda, Rato té l'obligació d'establir el seu lloc de residència i fixar un domicili que haurà de comunicar al jutge i, des de serveis penitenciaris, li faran un seguiment. En definitiva, un tràmit burocràtic que la llei ja contempla. El titular del Jutjat Central de Vigilància Penitenciària, José Luis Castro, ha signat l'escrit.

El jutjat central de vigilància penitenciària concedeix aquest benefici a Rato que, des del passat 25 d'octubre del 2018, complia una condemna de quatre anys i mig de presó per apropiació indeguda pel cas de les targetes Black. Tot i que el passat mes d'octubre, va obtenir el tercer grau.

 L'exvicepresident del govern popular estava ingressat a la presó madrilenya de Soto del Real i estava controlat de forma telemàtica pels serveis penitenciaris. El també exdirector del Fons Monetari Internacional (FMI) havia demanat perdó per l'entramat de l'escàndol tot i que sempre havia defensat la seva innocència a la sortida a borsa de Bankia amb l'argument que l'operació va comptar amb el vistiplau de tots els supervisors.

Acta de l'Audiència Nacional de la llibertat condicional de Rodrigo Rato

L'escàndol de les targetes

L'any 2018, Rato va ser condemnat per l'escàndol conegut com el de les targetes black, a través de les quals 86 membres de Caja Madrid i, posteriorment, Bankia van gaudir dels diners que procedien de targetes opaques d'aquesta entitat financera que no van declarar a Hisenda. El 5 de maig de l'any passat, la Junta de Tractament del centre penitenciari madrileny va optar per no atorgar-li el tercer grau a Rato, en una votació ajustada on es van imposar els partidaris de no oferir-li aquest benefici. En aquesta, es va considerar el temps de condemna de Rato i els processos judicials que tenia pendents.

Després d'aquest rebuig, les autoritats penitenciàries, havien de revisar la classificació de Rato en un període de sis mesos, però van decidir atorgar-li el règim de semi llibertat només cinc mesos després. Aquesta decisió va tenir lloc, precisament, dos dies després que la Sala Penal de l'Audiència Nacional decidís absoldre a Rato i unes altres 34 persones per la sortida de Bankia a borsa.