L'expresident de Bankia, Rodrigo Rato, ha sortit de la presó de Soto del Real aquest divendres a la tarda gràcies al tercer grau penitenciari que li va concedir ahir el Jutjat de Vigilància Penitenciària de l'Audiència Nacional. Segons recull el magistrat José Luis Castro en el comunicat del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Rato compleix amb els requisits i circumstàncies per atorgar-li aquest règim penitenciari semillibertat, entre els quals es contempla l'avançada edat del pres.

En declaracions als mitjans, Rodrigo Rato ha agraït el tracte dels funcionaris de la presó i ha desitjat la "justícia i llibertat" dels altres interns amb qui comparteix mòdul.

El també exministre d'Economia compleix una pena de 4 anys i mig per apropiació indeguda en l'ús opac al fisc d'unes targetes bancàries de Caja Madrid (les denominades "targetes black") per part dels seus directius. D'altra banda, Rato va ser absolt el dimarts passat per la suposada sortida fraudulenta a bossa de Bankia en 2011.

Circumstàncies aptes per al tercer grau

Per oferir-li el tercer grau, Castro ha basat la seva decisió en els informes emesos per les professions de l'equip tècnic del centre penitenciari. "El jutge conclou que en aquest cas es donen les circumstàncies i variables que li fan mereixedor del tercer grau, havent d'unir a això la seva avançada edat (71 anys) que li permetria, si es donen els requisits legals, obtenir la llibertat condicional per aquesta causa, així com per les malalties coronàries que pateix", ha assenyalat el CGPJ en el comunicat.

rodrigo rato soto del real tercer grau - Efe

Rodrigo Rato sortint de la presó de Soto del Real aquest divendres. / EP

Entre els arguments a favor de concedir-li el tercer grau, el magistrat ha valorat el fet que Rato ha gaudit de permisos de sortida sense cap incidència negativa, la seva atenció a l'activitat professional i edat, així com que ha assumit la responsabilitat pecuniària derivada de la seva condemna, per la qual cosa va abonar tant la multa com la responsabilitat civil directa i subsidiària. Més enllà d'això, Castro també ha posat en èmfasi que Rato "ha demanat perdó de forma voluntària, pública i notòria abans del seu immediat ingrés a la presó.

L'escàndol de les 'targetes black'

L'exvicepresident del Govern va ser condemnat a quatre anys i mig a presó per l'escàndol conegut com el de les targetes black, a través de les quals 86 membres de Caja Madrid i, posteriorment, Bankia van gaudir dels diners que procedien de targetes opaques d'aquesta entitat financera que no van declarar a Hisenda. Per aquest cas, Rato va ingressar a la presó Soto del Real el 25 d'octubre del 2018 i, des d'aleshores, ha gaudit de dos permisos de sortida.

D'altra banda, el passat 5 de maig. la Junta de Tractament del centre penitenciari madrileny va optar per no atorgar-li el tercer grau a Rato, en una votació gaire ajustada on es van imposar els partidaris del no oferir-li aquest benefici. En aquest llavors, es va considerar el temps de condemna de Rato i els processos judicials que tenia pendents.

Després d'aquest rebuig, les autoritats penitenciàries, havien de revisar la classificació de Rato en un període de sis mesos, però han decidit atorgar-li el règim de semi llibertat només cinc mesos després. Aquesta decisió ha tingut lloc, precisament, dos dies després que la Sala Penal de l'Audiència Nacional decidís absoldre a Estona i unes altres 34 persones per la sortida de Bankia a borsa.