Una altra causa més de la justícia espanyola que es desfà com un glaçó. Aquest dimarts, la sala penal de l'Audiència Nacional ha decidit absoldre dotze persones que van ser jutjades per "enaltiment de l'organització terrorista Resistencia Galega", a través de les associacions Causa Galiza i Ceivar. La Fiscalia demanava per a ells condemnes d'entre quatre i dotze anys de presó, quan ni tan sols s'ha demostrat mai l'existència de la suposada organització terrorista.

El cas de Resistencia Galega és particularment singular. Del terrorisme de l’organització Resistencia Galega només n’hi ha constància als grans mitjans de comunicació, als informes de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional i a l’Audiència Nacional. Cap dels detinguts no ha admès mai pertànyer a la suposada banda terrorista, tampoc els que van ser condemnats a llargues penes de presó. No se li han trobat armes. No s’ha fet responsable de cap atac. No ha emès cap comunicat. Fins i tot el magistrat de l’Audiència Nacional Ramón Sáez Valcárcel va qüestionar-ne l’existència en un vot particular: no estava provat. 

En la seva sentència, els magistrats els absolen dels delictes de pertinença a organització criminal per a la comissió dels delictes d'enaltiment de terrorisme, i també rebutja la dissolució d'aquestes dues organitzacions, com també demanava la Fiscalia. De fet, la resolució admet que "Causa Galiza es va constituir per a promocionar la cultura i fonamentalment la llengua gallega", i que defensa una "ideologia independentista". La sala conclou que "no s'ha acreditat que tingués relació, personal o institucional, amb el grup anomenat Resistencia Galega". Així, desmenteix que estigués entre els seus objectius enaltir o justificar accions terroristes, encara que participés en actes de rebuda a presos.

El mateix passa amb Ceivar, que l'Audiència Nacional explica que es va crear per donar "tota mena de suport als presos que per diversos motius haguessin estat condemnats per causa de la seva militància independentista". Tampoc no considera que s'hagi provat que estigués relacionada amb Resistencia Galega ni que volgués enaltir o justificar el terrorisme.

Mereixedors de "protecció constitucional"

Els magistrats consideren "innegable" que totes dues associacions estan "immerses en l'àmbit de la lluita independentista", però que "no pot entendre's, a la vista de la prova practicada, que fos la seva finalitat dur a terme actes d'enaltiment amb rellevància penal, ni que els actes d'homenatge puguin revestir la rellevància criminal que el ministeri fiscal pretén en la seva tesi acusatòria".

No només això, sinó que la sala considera que "l'orientació política de Causa Galiza és mereixedora de protecció constitucional" perquè l'actuació que se li imputa de recordar o rebre determinats militants independentistes que o bé van morir en una acció terrorista o bé van complir condemnes "no es pot considerar com a integradora d'una finalitat d'enaltiment del terrorisme".