L'Audiència de Barcelona ha desestimat el recurs de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) sobre el tancament del web Consum Estratègic i ha confirmat la sentència del jutjat mercantil número 11 que ja donava el vistiplau al tancament d'aquest portal, que convidava a desvincular-se de les empreses que cotitzaven a l'Ibex-35 i que van abandonar la seu social a Catalunya fruit de la "campanya de la por" amb motiu del Procés. L'Audiència dona així la raó a Foment del Treball i sosté que aquesta campanya ha de ser qualificada de "boicot" i pot arribar a perjudicar els competidors per motius ideològics i "aliens a l'eficiència, qualitat o preu de les seves prestacions". 

L'any 2019, un jutge va suspendre de forma cautelar la pàgina web després de rebre una denúncia de Foment del Treball on denunciava que l'estratègia de l'Assemblea era "contrària a la bona fe" i que "falsejava" la lliure competència. Ara, l'Audiència de Barcelona confirma la decisió del jutge i ratifica el tancament del portal. A més, exigeix el cessament de la campanya i ordena a l'ANC que s'abstingui de posar a disposició de tercers els seus mitjans materials i personals per tornar a difondre la campanya. 

Perjudici dels competidors

L'Audiència de Barcelona considera que les conductes de l'ANC són "aptes" per perjudicar els competidors que no s'inclouen a la campanya, no només les empreses de l'IBEX-35 o de la llotja del Bernabéu sinó qualsevol altra que no forma part de la campanya "ja sigui per no compartir l'ideari de l'ANC o per no complir els requisits per inscriure's" no és qualificada de "proveïdor estratègic". A més, rebutja l'argument de l'ANC quan assenyala que la campanya només pretén promoure el consum ètic i responsable, i reitera que els criteris "no són de mercat, eficiència, qualitat o preu sinó per altres criteris aliens i de caràcter ideològic".

La sentència defensa que "amb això pretén no només informar sinó induir a la resolució dels contractes subscrits amb què resulten assenyalades i facilitar la contractació amb unes altres, no perquè les seves prestacions siguin millors, ni perquè siguin més eficients sinó perquè assumeixen els postulats que defensa l'apel·lant". En relació amb la llibertat d'expressió, la sentència de l'Audiència considera legítima una "limitació" de la llibertat d'expressió i destaca que en aquest cas "la finalitat legítima perseguida és la protecció del dret de la llibertat d'empresa i l'economia de mercat", uns drets que, recorda, estan recollits a l'article 38 de la Constitució espanyola. A més, la sentència insisteix que la campanya tenia l'objectiu de "produir una greu disfunció en el mercat per alterar els termes de la competència". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!