A les portes del judici, l'Ateneo de Madrid, en ple centre de la capital espanyola, havia d'acollir un acte en defensa dels presos aquest dissabte al matí. Però el Comitè per l'Aliança de Treballadors i Pobles s'ha trobat per sorpresa amb un veto de l'entitat cultural madrilenya, que s'ha escudat en "defectes de forma" per impedir-lo. Aquest dimarts, a quatre dies de la celebració, han rebut la notificació d'anul·lació. Finalment tindrà lloc a la llibreria Blanquerna, on es troba la delegació de la Generalitat.

Segons ha pogut saber El Nacional de fonts properes a l'organització, la sol·licitud per celebrar l’acte va ser feta el passat mes de desembre, i el van vendre com un esdeveniment “a favor de la democràcia”. No obstant això, segons aquestes fonts, quan van saber el contingut concret i que intervindrien personalitats com el diputat d’ERC Joan Tardà o el de Podemos Diego Cañamero, van començar les traves burocràtiques. Denuncien pressions a la junta de l’Ateneo per impedir-lo en un determinat context polític, com va passar en el seu moment amb un acte en defensa del referèndum de l’1-O.

“Ens van dir que, com era un acte extern, havíem de pagar 150 euros més per llogar la sala”, expliquen les fonts consultades. Estaven disposats a pagar-los per poder fer l’acte, i tot i així els van dir que no podien. “No ens van donar cap argument”, lamenten. L’Ateneo també els assegura que els hi va enviar dos correus avisant-los de defectes de forma, uns correus que els organitzadors no van rebre.

“Quan se solucionava un problema, es plantejava un altre problema i no hi havia manera de solucionar-ho”, asseguren des del Comitè per l'Aliança de Treballadors i Pobles. Malgrat tot, estan satisfets perquè “es podrà realitzar al centre de Madrid”, a la llibreria Blanquerna. I agraeixen tota la solidaritat d’entitats que els han ofert locals per tota la ciutat.

L’acte demana la “llibertat dels presos republicans catalans”, la derogació de la llei mordassa i la supressió de l'article 315.3 del Codi Penal, que preveu presó per a accions de piquets en una vaga. A més de Tardà i Cañamero, també hi participaran el professor de la Universidad Complutense Xabier Arrizabalo, sindicalistes d’UGT i CCOO o militants sindicalistes d’Alemanya, França i Portugal, entre altres.

Creat el 1835, i al cèntric carrer del Prado de Madrid, l’Ateneo és una entitat cultural privada que rep subvencions públiques. L’any 2017 va rebre 200.000 euros de l’Ajuntament de Madrid i 150.000 euros de la Comunitat de Madrid.

Cartel Mitin  InternacionalBlanquerna1

“No ens deixem fer callar"

Des de l’organització de l’acte es feliciten per haver pogut celebrar finalment l’acte. “Els interessats en què s’oculti el tema dels presos no volen que se’n parli al centre Madrid, però hem aconseguit fer-ho a Blanquerna”, assenyalen. “Estem molt contents perquè hem aconseguit que no s’impedeixi un acte en defensa de la democràcia, que avui es concentra en el fet que a les presons de la monarquia hi hagi càrrecs electes republicans”, insisteixen.

En aquest sentit, des del Comitè defensen que “la nostra primera obligació és defensar aquests homes que estan a la presó per defensar les seves idees”. I reblen: “Volen vendre la imatge de l’a por ellos, però no ens deixem fer callar”.

Durant l’acte es presentarà un manifest que ha estat signat per sindicalistes d’arreu de l’estat espanyol i que es dirigeix a “militants i responsables obrers i demòcrates de tota Europa i el món” que “segueixen amb sorpresa l’anunci dels judicis contra els presos republicans catalans”.