La presència de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, a l'acte de Sant Jordi continua aixecant polseguera. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'hi ha referit en el seu missatge institucional de la Diada i tots els partits de l’oposició en el Parlament hi han dit la seva al llarg del dia. Ara ha estat directament l’Associació d’Editors en Llengua Catalana (AELLC), immersa en l’ull de l’huracà de la polèmica, qui ha volgut desmarcar-se de l’Operació Sant Jordi de l’executiu central.

La presidenta de l’entitat, Montse Ayats, ha volgut deixar clar que l’AELLC “no va invitar” Santamaría, tal com ja ho va detallar El Nacional el mateix divendres, i ha denunciat que se’ls ha “utilitzat i culpat”. La invitació, enviada pel Gremi d'Editors de Catalunya -entitat de la qual forma part l'Associació d'Editors en Llengua Catalana-, tenia com a destí el Ministeri de Cultura, però la mà dreta de Mariano Rajoy va aprofitar l’escletxa per personar-se a Catalunya i agafar protagonisme en un acte de la màxima rellevància cultural. Així doncs, l'AELLC no va prendre cap tipus de responsabilitat en el procés d'invitació i Ayats ha volgut remarcar-ho.

La presidenta també ha remarcat que tota la polèmica que s’ha generat evidencia l’enorme importància que suscita una festivitat com Sant Jordi, en la qual “tots els partits, independentment del color polític, volen aparèixer”.

A més, la presidenta de l’AELLC ha admès que la presència de Sáenz de Santamaría ha generat “discrepàncies” internes a l’associació -l’editora Isabel Martí va dimitir del seu càrrec a la junta directiva el mateix divendres-, però que, tot i això, considera que van actuar correctament, ja que és el govern central qui ha de dur la proposta a la Unesco.