La presidenta de la ANC, Elisenda Paluzie, ha confiat aquest dissabte que la presidència de Quim Torra sigui "provisional" i que els partits independentistes impulsin ben aviat una reforma del reglament del Parlament que permeti la investidura a distància del president Carles Puigdemont.

"Com a ANC pensem que el que s'haurien de posar a fer ja després de la constitució del Govern és posar en marxa la comissió del reglament, que és el que facilitaria la investidura de Puigdemont i seria absolutament legal," ha defensat en una entrevista d'Europa Press.

La comissió del reglament no s'ha pogut activar encara perquè és un tipus de comissió que no pot funcionar si abans no es forma Govern, i Paluzie ha conclòs que aviat hi haurà Govern i l'independentisme haurà d'actuar en conseqüència.

"Seria coherent amb el que ens han dit -investir a Puigdemont-. Ens han dit que farien una investidura provisional, que seria una presidència provisional, que era un Govern provisional", per la qual cosa el lògic seria iniciar ja els tràmits per reprendre la investidura del president Puigdemont, conclou.

La reforma de Llei de la Presidència per investir a Puigdemont a distància està suspesa pel Tribunal Constitucional, i Paluzie es mostra convençuda que el que dirà el tribunal és que per a investidures a distància no es necessita una llei, sinó modificar el reglament, i donarà llum verda.

"No és antiestaturi fer una investidura telemàtica; són mètodes d'elecció, de participació i de decisió propis d'una societat que evoluciona, i el reglament ha d'adaptar-se", conclou la líder de l'entitat independentista.

Paluzie entén que Puigdemont renunciés a ser investit, malgrat que la ANC li ho va demanar fins i tot en persona, i admet que la investidura de Torra no era la preferència de l'entitat: "És evident que no és el que volíem. Nosaltres hem defensat sempre la restitució del Govern legítim", en al·lusió al que va ser cessat amb el 155.