El candidat d'En Comú Podem, Jaume Asens, ha qualificat la visita del Rei d'aquest dilluns a Barcelona d'"inoportuna i irresponsable" perquè, segons ha considerat, "interfereix" en la campanya electoral.

En una roda de premsa a l'ACN, Asens ha argumentat que la visita enmig d'un "moment de crispació i tensió" i quan tothom fa "crides a la calma per desescalar el conflicte", és "una decisió incomprensible".

En aquest sentit, el líder dels comuns al Congrés ha presentat una proposta de llei per fer "un escac al Rei" i acabar amb la seva "politització, opacitat i privilegis", segons la que no podria fer visites durant la campanya ni "discursos polítics".

L'acció de Tsunami Democràtic el 9-N pot "alterar la campanya"

Asens, ha alertat que l'acció convocada pel Tsunami Democràtic per aquest dissabte arreu de Catalunya, coincidint amb la jornada de reflexió, pot "alterar la campanya" en funció de "com es desenvolupin els actes". "Cal apel·lar a la responsabilitat de tothom per intentar interferir el mínim possible en la campanya i fer compatible els drets d'expressió i protesta, que no queden en suspens, i el vinculat a la jornada de reflexió", ha demanat Asens.

El candidat dels comuns ha explicat que mentre les protestes "no surtin del marc establert" no "col·lisionaran" amb cap dret, però sí que ha insistit que "depèn d'en què derivin" els semblaran "inoportunes". "Hem de ser cautelosos, s'ha d'intentar compatibilitzar els drets de tots", ha conclòs.

El número 1 d'En Comú Podem ha recordat que en les protestes del 15-M ja es van fer mobilitzacions en jornada de reflexió i no hi va haver missatges partidistes, així que ha insistit que es pot alterar la normalitat "dins el marc legal".

Asens ha explicat, a més, que en el cas de les mobilitzacions amb simbologia independentista es fa difícil establir si són símbols partidistes o no i ha considerat que el límit hauria de ser "si es demana el dret a vot o no". En aquest sentit, ha apostat per aplicar un "criteri garantista" que "davant el dubte s'interpreti en favor de la llibertat".