El dirigent d'En Comú Podem i negociador de Sumar amb Junts, Jaume Asens, valora que condicionar l'eventual investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez, a un referèndum és un "error fruit de les presses d'últim minut", davant del qual ha demanat responsabilitat a l'independentisme català per no "fer descarrilar" negociacions. Asens s'ha pronunciat d'aquesta forma en una entrevista aquest dissabte a RAC1, l'endemà que el Parlament aprovés una resolució d'ERC i Junts per supeditar la investidura a què Sánchez es comprometi a treballar i obrir camí per a un futur referèndum d'independència a Catalunya. 

Asens ha assegurat que aquesta iniciativa se surt del full de ruta i programa que va explicar el líder de facto de Junts, Carles Puigdemont, en la seva conferència a Brussel·les per posar preu a una investidura al Congrés. L'exdiputat dels comuns considera que és una resolució simbòlica i un ressò d'una altra època, ha dit, que genera falses expectatives i frustració a la ciutadania. "És evident que la investidura serà, com va dir el president [Puigdemont], a canvi de l'amnistia i també del reconeixement a Europa, del català, de l'Europol... Però posar-ho [el referèndum] en la carpeta de la investidura és un error", ha remarcat sobre un hipotètic referèndum.

"Paciència i prudència: la lògica hiperbòlica no ajuda"

"La negociació reclama paciència, prudència i no precipitar-se. Les resolucions d'ahir al Parlament crec que són fruit de les presses de l'últim minut i del nerviosisme", ha assenyalat Asens aquest dissabte. De fet, el negociador de Sumar ha avisat que resolucions com les del Parlament poden "fer descarrilar" les converses a quatre bandes entre PSOE-Sumar-Junts i ERC. "Les resolucions simbòliques són ecos d'una altra època i una lògica hiperbòlica que no ajuda, genera falses expectatives i frustració", ha advertit.

El retorn de Puigdemont a Catalunya

Preguntat per si creu que Puigdemont podrà tornar a Catalunya en 2023, Jaume Asens ha respost que "la possibilitat de tornar es produirà de manera immediata" després de l'aprovació d'una hipotètica amnistia. No obstant això, el membre dels comuns ha alertat que "molt probablement els jutges no es quedaran de braços plegats", remarcant la importància de dissenyar una llei d'amnistia que passi el filtre, ha dit, del Tribunal Constitucional.

ERC i Junts acorden exigir un referèndum

Les declaracions d'Asens, arriben després que ERC i Junts hagin pactat aquest dijous un enduriment de les condicions per investir Sánchez, a través d'una proposta de resolució en el Parlament a favor de condicionar la investidura del socialista a un compromís de "treballar per a fer efectives les condicions per a la celebració del referèndum", al mateix temps que han acordat una altra proposta a favor de l'amnistia, en aquest cas amb suport també de la CUP.  "El Parlament es pronuncia a favor que les forces polítiques catalanes amb representació a les Corts espanyoles no donin suport a una investidura d'un futur govern espanyol que no es comprometi a treballar per fer efectives les condicions per a la celebració del referèndum", resa el text parlamentari.