Insòlit. El jutge del cas Tsunami Democràtic acaba d’acceptar el partit ultra Vox i l’associació Dignidad y Justicia —que sosté que treballa en nom de víctimes del terrorisme d’ETA, tot i que se la considera un apèndix del PP— com a acusació popular en aquesta causa, que està a punt de concloure, contra organitzadors de les mobilitzacions independentistes a Catalunya el 2019, segons una resolució coneguda aquest dimecres a la qual ha tingut accés ElNacional.cat. La intenció de les dues entitats és que la causa de Tsunami Democràtic continuï a l'Audiència Nacional, ja que, desaparegut el delicte de sedició, la Fiscalia estudiava que la causa es derivés a jutjats catalans, on van passar els fets, pel delicte de desordres públics, i després que la Guàrdia Civil no hagi descobert res de cabdal. El magistrat Manuel García Castellón ha imposat a les dues entitats la fiança simbòlica de 200 euros per personar-s’hi.

El titular del Jutjat Central d'Instrucció 6 de l'Audiència Nacional va prorrogar fins al 29 de gener de 2024 la investigació per tal d’obtenir els darrers informes de danys, que va demanar a l'Ajuntament de Barcelona i al Ministeri per la protesta a l'aeroport del Prat, contra la sentència del Tribunal Suprem als independentistes catalans.

Per ara, la Guàrdia Civil ha informat el jutge de l'Audiència Nacional, que ha quantificat en fins a 2,7 milions d'euros les pèrdues per les mobilitzacions a l'aeroport del Prat i pels talls de vies a l'AP-7 i a l'N-II, fins a la Jonquera.

Sense acusats definits

En la curta interlocutòria, el jutge García Castellón també informa que la Guàrdia Civil ha demanat un mes més per concloure el seu informe. I és que a la causa de Tsunami Democràtic no hi ha acusats formalment, ni el magistrat ha citat a declarar cap persona, després que el maig passat s'aixequés el secret d'aquesta investigació, després de més de tres anys de perquisicions ocultes.

Els únics encausats, i de manera genèrica, són set investigats del cas Volhov, i de personat a l’Audiència Nacional només hi ha l’empresari Oriol Soler, a través del seu advocat Benet Salellas.

Sense suport exterior

A més, Suïssa es va negar a col·laborar amb l’Audiència Nacional per aclarir qui hi ha darrere de Tsunami Democràtic perquè, a parer seu, la seva acció s'emmarca en "un delicte polític", el qual no permet la cooperació internacional, segons la seva legislació. Per ara, cap de les comissions rogatòries a altres països, com els EUA, per aclarir qui hi ha darrere de Tsunami no ha donat resultat.