El president d'Unidas Podemos i els comuns al Congrés, Jaume Asens, ha estat molt crític amb el seu aliat de govern, el PSOE. El motiu? La reforma de la llei de sedició i l'indult als independentistes, que sembla que no arriba mai. En una entrevista a TV3 ha estat franc: "Hi ha motius que m’han fet perdre la paciència". Diu que aquests dubtes fan que no hi confiï i recorda que la proposta que ha presentat Podemos per reformar aquesta mena de delictes ja ha complert més d'un any i encara esperen la resposta del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo.

No només a Campo. El diputat dels comuns també apunta al ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, sobre un hipotètic pacte entre PSOE i PP per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ): "M'ho va negar la setmana passada sobre les converses que puguin tenir aquests partits respecte als noms que hagin de compondre el Consell del Poder Judicial". Ara bé, més enllà dels socialistes, Asens recorda que el veritable escull són alguns òrgans estatals: "Pots estar al govern i tenir sectors de l'Estat en contra. I això té a veure amb discursos com el de PP i Vox, que parlen de govern il·legítim. Ho hem vist en les crides a l'alçament armat per part dels militars". 

Alguns exemples recents poden ser "els militars i els òrgans policials com Baena al capdavant o jutges contra ordres constitucionals". Per tot plegat, conclou: "Una cosa és el govern i l'altra l'Estat". En aquesta línia, Podemos remarca que ells sempre han defensat que les condemnes als presos independentistes no són adequades: "La condemna per sedició és injusta i s'ha de corregir. No és només la nostra opinió, és la d'Amnistia, la dels 100 catedràtics i professors de Dret Penal que van signar un manifest. Hi ha dues vies per corregir-ho: reformar la sedició o l'indult".

Critica ERC i Junts

Malgrat que els principals interessats són Esquerra i Junts, en la reforma d'aquestes lleis, Asens també els assenyala directament i els acusa de no haver fet prou: "Ens hauria agradat sentir l'acompanyament d'ERC i Junts, que també haguessin empès en la via de la reforma de la sedició o l'indult. L'amnistia és altament improbable, però si la consideraven la més adient, haurien d'haver cooperat i no ho han fet".

A més, assegura que no han proposat ni una reforma legislativa al Congrés o al Parlament i "no s'han esforçat a empènyer en aquestes dues vies". Asens afirma: "M'he sentit sol. La possibilitat d'amnistia em sembla, si no impossible, altament improbable, però si és la via que consideren ells que pot solucionar més les coses, el més normal és que operis en conseqüència".

En clau electoral, confia a poder resoldre les coses abans del 14 de febrer, perquè si els presos participen de la campanya "faria que les eleccions tinguessin una major normalitat". A més, considera que si la petició d'indult s'està tramitant de forma massa lenta és perquè el Tribunal Suprem està "trigant massa i hi ha elements per pensar que ho fan de forma deliberada". I conclou: "No hi ha res més semblant a la injustícia que la justícia que arriba tard. No podem trigar més, s'ha de passar de les paraules als fets".