El president d'Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens, ha carregat contra la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i contra el jutge del Tribunal Suprem (TS) Manuel Marchena després de la suspensió de l'acta de diputat Alberto Rodríguez el passat divendres a la tarda. Rodríguez va ser condemnat pel Tribunal Suprem per donar una puntada de peu a un policia el 2014. 

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Asens ha acusat la presidenta del Congrés d'haver-se "inventat una nova condemna" per a Rodríguez i ha considerat que es va "extralimitar fruit de les pressions" del president del TS, Manuel Marchena: "Que es presenti a les properes eleccions", ha dit Asens indignat. El dirigent de Podem ha recordat que la responsabilitat penal de Rodríguez va desaparèixer quan va pagar la multa que va substituir la condemna original d'un mes i mig de presó. 

EuropaPress ex secretario organizacion diputado unidas podemos alberto rodriguez

El fins fa poc diputat al Congrés Alberto Rodríguez / Europa Press

"Degradació democràtica"

"El senyor Marchena el que hauria de fer és presentar-se a les eleccions perquè ara mateix és qui en moltes ocasions s'erigeix com a president del Congrés o del Parlament", ha lamentat Asens, que ha qualificat la situació de "degradació democràtica"

D'altra banda, Asens ha enviat un missatge de tranquil·litat sobre l'afectació que pot tenir el cas del diputat Rodríguez sobre la coalició de govern amb el PSOE: "Tots els governs de coalició tenen moments de tensió, perquè són dos projectes que tenen tradicions diferents i projectes diferents. És un pacte de convivència, no d'amor, i és normal que aquests alts i baixos es produeixin de tant en tant".

També ha assegurat que la decisió de Rodríguez de retirar la querella contra Batet obeeix a un canvi de criteri del seu advocat, fet que considera que té "certa lògica" perquè en última instància qui ho hauria de resoldre seria el mateix Tribunal Suprem.

El retorn de Puigdemont

Aquest diumenge, el president a l'exili Carles Puigdemont va assegurar en un discurs des de De Pinte (Flandes), que el seu objectiu "és tornar a Catalunya com a home lliure [és a dir, amb l'aval de la justícia europea] i aixecar la suspensió de la Declaració d’Independència de Catalunya per fer-la efectiva". 

No és la primera vegada que el president fa al·lusió al seu full de ruta des de l'exili. De fet, el passat 14 d'octubre va reclamar que les seves decisions sobre aquesta qüestió fossin respectades i la seva situació personal no formi part de l'agenda de la taula de diàleg entre el Govern i l'Estat". "No vam anar a l'exili per demanar un indult", va recordar llavors. 

Sobre aquestes paraules, Jaume Asens ha mantingut que és molt probable que Puigdemont torni lliure a Catalunya si el Tribunal de Justícia de la Unió Europea resol a favor de la seva immunitat europarlamentària davant les euroordres cursades pel TS. "No és un escenari possible, crec que és el que passarà", ha conclòs el diputat de Podemos. 

 

Foto principal: El president d'Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens / Europa Press