Carles Puigdemont està seguint una estratègia clara i meditada: que el conflicte entre Catalunya i Espanya acabi en mans del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), i que sigui aquest òrgan l'encarregat de resoldre'l. Però la tasca del president a l'exili no acabaria aquí: un cop tornés al territori català amb l'aval europeu, recuperaria la DUI. 

En un discurs des de De Pinte (Flandes) - en un acte del partit N-VA, que governa al país - el mateix Puigdemont ha assegurat que el seu objectiu "és tornar a Catalunya com home lliure [és a dir, amb l'aval de la justícia europea] i aixecar la suspensió de la Declaració d’Independència de Catalunya per fer-la efectiva". 

Aquestes paraules han estat recollides pel cap de la seva oficina, Josep Lluís Alay, en una piulada al perfil personal de Twitter:

 

TUIT Josep Lluis Alay Carles Puigdemont

 

No és la primera vegada que el president fa al·lusió al seu full de ruta des de l'exili. De fet, el passat 14 d'octubre va reclamar que les seves decisions sobre aquesta qüestió fossin respectades i la seva situació personal no formi part de l'agenda de la taula de diàleg entre Govern i l'Estat". "No vam anar a l'exili per demanar un indult", va recordar llavors. 

"Demano que ningú no parli per nosaltres, que no interfereixin en la nostra estratègia buscant dreceres que no volem", va exposar el president dirigint-se a l'executiu català. 

Segons ell, cal una estratègia de lluita independentista coordinada per assolir l'èxit, fet que no es compleix si no s'escolta o es respecta l'estratègia de l'exili. 

Puigdemont, l'objectiu dels mitjans

Ara bé, tal com ha declarat avui a Flandes, és conscient de la persecució mediàtica a la qual se l'ha sotmès des de l'estat espanyol:

"Soc un objectiu que ha de ser enderrocat per la màquina mediàtica espanyola alineada acríticament amb el punt de vista dels tribunals i la policia. Això transcendeix el meu cas personal perquè erosiona Espanya i tota la Unió Europea", ha lamentat. 

 

Tuit Josep Lluis Alay

Res de solucions individuals, una mirada col·lectiva 

Les situacions personals al marge, la mirada ha d'estar en la resolució col·lectiva del conflicte, aquesta és l'aposta de Puigdemont. No vol que la seva situació estigui sobre la taula de diàleg i així es va adreçar directament a l'executiu d'Aragonès. "Demano, per tant, que la meva situació personal no formi part de cap agenda de l’anomenada taula de diàleg acordada per ERC i el govern espanyol ni de cap conversa bilateral". 

Però quina és la possible solució a la situació personal de Puigdemont que es podria tractar a la taula? L'indult anticipat. Es tracta d'una regularització de la situació d'exili que Puigdemont i la resta d'exiliats rebutgen. "Ni busquem cap indult anticipat ni creiem que aquesta opció aporti cap solució al conflicte, i per descomptat no pas a les més de tres mil persones afectades per la repressió", va sentenciar, i va afirmar: "Quatre anys d’exili ens han refermat en la idea que la solució al conflicte entre Catalunya i Espanya és política i és col·lectiva; que no hi ha sortides personals ni solucions a mida de ningú".

 

Imatge principal: Carles Puigdemont durant la seva intervenció des de De Pinte (Flandes) / Twitter: Josep Lluís Alay