El president del grup parlamentari d'Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens, ha tornat a titllar d'"il·legal" la detenció del president a l'exili, Carles Puigdemont, que avui declara davant la Cort d'Apel·lació de Sàsser, ja que, segons ha recordat,  l'ordre dictada al seu dia pel Tribunal Suprem hauria d'estar suspesa.

En declaracions a RTVE, Asens ha revelat que està "plenament convençut" que la justícia italiana denegarà el lliurament a Espanya del també eurodiputat i patirà una altra "clatellada" judicial.

També ha apuntat que aquesta situació dona "ales a l'independentisme" que encapçala Puigdemont, ja que l'utilitza per "desprestigiar" la "cúpula judicial".

El problema: la cúpula judicial

Asens ha subratllat que Espanya té un "problema" amb una cúpula judicial que es pensa que té la "sacrosanta missió" de protegir una determinada concepció d'Espanya. A més, ha asseverat que l'actuació per part del Suprem s'encavalca amb el criteri que manté el líder del PP, Pablo Casado, que fins i tot exigia al govern de Pedro Sánchez que el perseguís "fins a l'últim país d'Europa".

En aquest mateixa línia s'ha expressat el portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, qui ha avisat que "la posició de Llarena no se sosté" i ha apostat per reformar el Codi Penal espanyol per tal que s'equipari a la resta de Codis Penals europeus. Asens també coincideix amb aquesta via i ha avisat que els indults no són suficient, mentre reiterava la seva aposta per avançar en el procés de desjudicialització. Per això, ha instat a rescatar la proposta de reforma del delicte de sedició, sobretot després de la interpretació que en va fer el Suprem, i acabar amb aquesta "relíquia del passat" dins del Codi Penal i que "no té parangó" a Europa.

"Casado es creu que Itàlia és com Hongria o Polònia, on governen els seus socis de l'extrema dreta", ha llançat el diputat per lamentar la deriva dels populars, que revela el seu "ADN predemocràtic" basat en el seu "braç judicial" per a aquest tipus d'"ofensives" a través del "segrest" en la renovació del Consell General del Poder Judicial, ha continuat Asens.

Pressupostos espanyols

Per altra banda, Mena ha condicionat el suport de la seva formació als pressupostos espanyols a arribar un acord pel que fa a la llei d'habitatge. Mena també ha demanat als socialistes que condemnin i prenguin mesures contra el nomenament d'Antonio Miguel Carmona com a nou vicepresident d'Iberdrola.

Per últim, Mena ha lamentat l'evasió fiscal que s'ha revelat amb els papers de Pandora i ha lamentat que la Unió Europea no tingui mecanismes per identificar aquestes pràctiques.

 

Imatge principal: el portaveu d'Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens / Foto: Efe