La polèmica al voltant dels actes de Felip VI duran la investidura del nou president colombià, Gustavo Petro, segueix viva i se suma a la llista de temes en els quals xoquen els dos socis del govern espanyol, PSOE i Unidas Podemos. El portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, ha acusat el rei Felip VI de comprometre Espanya “diplomàticament” no aixecant-se durant l'exhibició de l'espasa del llibertador Simón Bolívar. "És més propi d’un conquistador que d’un cap d’estat", ha sentenciat Asens en una entrevista a RNE. 

Pel portaveu l'actuació de Felip VI en la presa de possessió va ser "una falta de respecte", per això, des de Podem s'ha demanat al Ministeri d'Exterior que es desmarqui del gest del monarca. Malgrat això, Asens ha remarcat que es veu "evident" que el govern espanyol no està darrere d’aquesta polèmica, creu que és important que ho aclareixi perquè no hi hagi cap "dubte".

Asens no ah estat l'únic que s'ha referit a aquesta polèmica aquest dijous, el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ha defensat que el rei Felip VI va mostrar una “enorme cordialitat” i “calidesa” amb el nou president de Colòmbia, Gustavo Petro, en la seva presa de possessió. "Espanya i Colòmbia continuaran treballant junts”, ha remarcat i ha afegit que des de La Moncloa es continuarà mantenint unes “extraordinàries relacions" amb Colòmbia.

En converses per l'estalvi energètic

En la seva entrevista a RNE, Asens ha tractat un altre dels temes que protagonitzen l'actualitat d'aquest agost: el decret d'estalvi energètic. Ha assegurat que el govern espanyol ja ha iniciat “converses” per aprovar el decret d’estalvi energètic al Congrés. El portaveu s'ha mostrat confiat en el fet que aquest decret arribarà ràpidament a la Cambra quan aquesta reprengui la seva activitat després de l'estiu. 

Respecte a aquestes mesures d'estalvi, Asens també s'ha posicionat sobre la negativa del PP a aquestes. Ha criticat que el principal partit de l’oposició actuï de forma “irresponsable i frívola” fent "negacionisme" del canvi climàtic. El portaveu ha defensat la “constitucionalitat” del decret i, a més, ha remarcat que està sota “l’empara” del reglament de la Unió Europea sobre estalvi energètic.

En la mateixa línia es va posicionar la ministra de Justícia, Pilar Llop, qui el passat dimecres va afirmar que Madrid haurà de fer "moltes contorsions jurídiques" per demostrar que el pla d'estalvi energètic és inconstitucional, tot plegat per l'amenaça de la Comunitat de Madrid de dur les mesures d'estalvi als tribunals.