Felip VI ha estat esbroncat i xiulat durant l'acte d'investidura del nou president de Colòmbia, Gustavo Petro. Quan el president colombià llegia la llista de personalitats convidades i ha tocat el torn del monarca, el públic ha escridassat energèticament el Borbó, que ha posat cara de circumstàncies. La seva expressió facial ha posat de manifest el seu malestar davant d'una situació que es podia esperar, ja que Petro és d'esquerres, de fet, és el primer president d'esquerres que governarà el país llatinoamericà, i que encapçala la ideologia del revolucionari Simón Bolívar, que va liderar l'aixecament de moltes regions sud-americanes que va desembocar en la seva independència. El nou cap de l'executiu colombià, a més, té un passat molt vinculat a l'extrema esquerra. Va ser guerriller del Moviment 19 d'Abril (M-19), o també conegut com a "Eme". Una organització que reivindicava les idees de Bolívar i, per tant, la negació quasi total del poder d'Espanya sobre Colòmbia. El M-19 va protagonitzar atacs com el robatori de l'espasa de Bolívar, l'any 1974, o també l'assalt del Palau de la Justícia, uns fets que van acabar amb la mort de 101 persones i 11 magistrats, quasi la meitat dels integrants del Tribunal Suprem colombià.

El Rei, per tant, no estava còmode en una cita en què tots els imputs politicohistòrics no eren massa hospitalaris cap a la seva presència, que respon a protocols imperialistes. La situació ha estat tan molesta per a Felip VI que ha fet esclatar la polèmica a les xarxes socials amb un gest molt lleig cap als països llatinoamericans i excolònies espanyoles. El monarca no s'ha volgut aixecar al pas de l'urna que transportava l'espasa del revolucionari Bolívar cap al nou president colombià. Tots els mandataris s'han posat drets menys Felip VI, que ha restat assegut amb una mirada freda, sense aplaudir ni mostrar entusiasme. L'activista polític Gener Usuga ha estat el primer a advertir de la mala educació de Felip: "El Rei d'Espanya, l'únic que s'ha quedat assegut quan ha arribat l'espasa de Bolívar a la possessió presidencial. Aquesta és la mateixa amb la qual llibertador va combatre l'exèrcit espanyol fa més de 200 anys". Davant d'aquest vídeo, en què es veu a tothom dempeus davant el símbol, el president Carles Puigdemont ha volgut fer una captura de les imatges en què s'aprecia el cap de l'Estat en un moment tan solemne. 

"La monarquia restaurada per Franco es fa fotos amb els diputats del partit feixista Vox, però no s’alça davant d’un símbol en el qual es reconeixen els pobles alliberats de la tirania espanyola", ha escrit el president a l'exili en un missatge molt contundent per expressar el seu enuig. A més, ha aprofitat per fer referència a la fotografia de Felip a Mallorca amb alguns dels representants de Vox a les Illes, que van ser convidats a la recepció a Marivent i van retratar-se amb ell, que apareix ben somrient a les imatges. Amb tot, però, no és el primer cop que Felip VI incendia les xarxes amb una fotografia amb diputats d'ultradreta.