El president espanyol, Pedro Sánchez, es troba immers en una batalla discursiva amb el Partit Popular. La causa, el decret d'estalvi energètic impulsat pel seu executiu i que els populars, de la mà d'Alberto Núñez Feijóo i Isabel Díaz Ayuso, han decidit convertir en un dels seus principals bastions. Aquest dilluns, Sánchez s'ha dirigit directament al principal partit de l'oposició, i li ha demanat "unitat, responsabilitat i solidaritat". "Unitat a Espanya perquè significarà unitat a la Unió Europea. Responsabilitat per complir amb la llei i els acords amb Brussel·les. I solidaritat perquè, encara que estiguem més ben preparats, Espanya té un compromís de solidaritat amb els països europeus".

El mandatari espanyol no s'ha quedat aquí, i també ha tornat a dirigir-se al Partit Popular amb encara més contundència, apujant el to del debat. "Li demano això al PP, tot i que ja sé que és predicar al desert", perquè ha al·legat que durant la pandèmia i la guerra els conservadors no han actuat amb unitat, responsabilitat i solidaritat. "Veiem l'oposició de sempre, una oposició destructiva, que bloqueja, negacionista".

 

Retrets entre Sánchez i Feijóo

Només unes hores abans, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, també ha ficat cullerada en l'intercanvi de retrets, criticant la reunió de la Conferència Sectorial d'Energia, que inicialment havia estat convocada per al dimecres (quan entren en vigor les noves mesures) i finalment s'ha avançat a dilluns. El gallec ha dit que aquest canvi, "un cop més, és una improvisació de quelcom que no és menor, que és la necessitat d'estalviar energia a Espanya i al conjunt d'Europa". Feijóo ha anat més enllà. "Sánchez sobrevola, en sentit estricte, els problemes de la majoria dels espanyols, en lloc d'enfrontar-los amb acords, amb diàleg, amb reflexió, amb un bon diagnòstic, amb una bona proposta. Simplement improvisa, adoptant mesures unilaterals".

I el govern d'Ayuso també ha dit la seva en aquesta qüestió. La consellera de Medi Ambient, Habitatge i Agricultura de la Comunitat de Madrid ha anunciat aquest migdia que presentaran un recurs d'inconstitucionalitat al reial decret del pla energètic que ha preparat el govern espanyol perquè considera que s'extralimita de les seves competències.

Ni ajornament ni modificació

La decisió ha arribat després de la reunió de la Conferència Sectorial d'Energia, en què l'executiu s'ha pogut trobar amb les comunitats autònomes per a informar sobre el decret davant les crítiques i les peticions de modificacions que havien generat. El resultat, però, ha estat poc satisfactori per aquells que esperaven que s'endarrerís l'entrada en vigor de les noves normatives, com ara Catalunya que demanava més temps, i també pel PP, que ha exigit que es retirés. La ministra Teresa Ribera ha anunciat que el decret no es modifica en cap sentit i que les mesures entrar en vigor aquest dimecres, 10 d'agost, tal com estava previst. D'aquesta manera, la reunió ha estat més aviat informativa i per resoldre els dubtes de les autonomies, no per recollir les seves peticions i modificar-ne el contingut.