La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha explicat que Madrid haurà de fer "moltes contorsions jurídiques" per demostrar que el pla d'estalvi energètic és inconstitucional, tot plegat a l'amenaça de la Comunitat de Madrid de dur les mesures d'estalvi als tribunals. "És molt difícil considerar-lo inconstitucional, però a Madrid suposo que tindran les eines jurídiques suficients per, si ho consideren, recórrer al Tribunal Constitucional. Però el que falta és estar a l'altura de les circumstàncies", ha afirmat. 

Llop ha remarcat que el decret simplement modifica una norma que ja és en vigor, el RITE, que és el reglament relatiu a l'eficiència tèrmica de les edificacions. Ha argumentat que només es modifica els punts relatius als límits de temperatura als recintes, que fins ara era dels 21 als 26 graus i passa a ser dels 19 als 27. De manera, que a ser una norma ja existent assenyalar de cop que és inconstitucional no seria una tasca fàcil, des de la perspectiva de la ministra. 

Retrets a Feijóo des de La Moncloa 

La ministra ha aprofitat per carregar contra el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, per les diferències internes que afloren al partit respecte a les mesures d'estalvi energètic. Abans que es concretessin les mesures que entren ara en vigor, Feijóo havia reclamat restriccions similars, però des de l'ala del partit més afí a Isabel Díaz Ayuso s'està fent una oposició molt bel·ligerant al respecte. 

Llop ha demanat al líder dels populars que "posi ordre" al seu partit. "Trobo a faltar a Pablo Casado, que sí que s'enfrontava a Isabel Díaz Ayuso. Feijóo sembla que tingui por perquè potser espera patir les mateixes conseqüències", ha criticat i ha afegit: "És dolent per a Espanya no tenir un lideratge consolidat al PP". Les diverses posicions dels líders populars respecte a aquestes mesures d'estalvi estan deixant al descobert la desunió que segueix regnant al partit. 

No ha estat l'única veu crítica contra Feijóo que s'alça des de La Moncloa. El passat dimarts, el ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Fèlix Bolaños, va denunciar la postura del PP i va exhortar al seu líder a triar entre "estar de la mà d'Europa" o haver de "preguntar a la que mana al Partit Popular" en referència a Ayuso. Bolaños va assegurar que és una postura "trista" la que està adoptant el partit. A més, el ministre va demanar  "unitat", "responsabilitat" i "solidaritat" de les forces polítiques del país davant de l'"agressió de Putin a Ucraïna" i a les "amenaces energètiques" al país i a la resta d'Europa a través d'un pla "raonable" i "necessari".