L'Audiència de Barcelona ha ordenat al jutjat d'instrucció que arxivi les denúncies contra 'El Jueves'​ per un presumpte delicte d'injúries al Cos Nacional de Policia, segons ha avançat Catalunya Ràdio i ha confirmat l'ACN. Les denúncies es van interposar després que el 5 d'octubre del 2017 el rotatiu publiqués diversos articles satírics a l'entorn de l'actuació del cos de seguretat estatal en el marc del referèndum de l'1-O.

El denunciant considerava que aquests articles, on, per exemple, s'indicava que els agents consumien cocaïna, integraven delictes d'injúries i d'odi, però les tres magistrades del tribunal provincial subratllen el caràcter humorístic de la publicació i emmarquen els articles en l'àmbit de l'exercici de la llibertat d'expressió. La fiscalia també demanava l'arxivament.

El director d''El Jueves', Guille Martínez-Vela, ha dit en declaracions a l'ACN que era previsible aquest desenllaç, però que tot i això els denunciants han tirat endavant el procediment penal per l'efecte "intimidatori" que pot crear, per exemple, entre els usuaris de les xarxes socials a l'hora de criticar actuacions policials o d'altres estaments públics.

"Nosaltres som professionals, i una mica aquestes situacions van amb el sou, però si ets un particular poden suposar un mal tràngol", ha explicat el director de la revista. Per això ha volgut subratllat que, finalment, la llibertat d'expressió és un dret fonamental que, com s'ha demostrat en aquest cas, està ben protegit.

A la sentència les magistrades recorden que, segons el Consell d'Europa, el delicte d'odi es relaciona amb aquelles formes d'expressió que "propaguin, incitin, promoguin o justifiquin l'odi racial, la xenofòbia, l'antisemitisme i qualsevol altra forma d'odi fundada en la intolerància, inclosa la intolerància que s'expressi en forma de nacionalisme agressiu i etnocentrisme, la discriminació i hostilitat contra les minories, els immigrants i les persones nascudes de la immigració".

Així doncs, subratllen, el subjecte passiu protegit és la persona integrant d'un grup "de minories", al qual "no pertanyen les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat".