Una persecució judicial menys. El jutjat de primera instància i instrucció número 1 de Vic ha arxivat la investigació  contra set persones investigades pels talls que hi va haver a la C-17 i C-25 a l'altura de Gurb (Osona) durant les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem  als independentistes catalans, l'octubre del 2019. El jutge ha arxivat la causa perquè, segons explica en la seva resolució, no veu indicis de delicte per cap dels set veïns investigats, alguns d’ells de l’Alt Ter, ni per desordres públics ni per danys. L'Associació d'Advocats d'Osona en Defensa dels Drets Humans ha informat avui d’aquesta resolució i ha piulat: “Hem aturat la repressió en aquest cas, tot i que no hi hauria ni tan sols haver-se iniciat” i “felicita a tots els companys” de l’entitat.

En la interlocutòria, del 18 de gener passat, la jutgessa d’instrucció 1 de Vic exposa que la causa es va obrir contra un possible delicte de danys, i que acorda el sobreseïment provisional i el consegüent arxivament de la causa, tal com li va sol·licitar la fiscalia  el 20 de desembre passat,  i en concloure que “no existeixen indicis suficients” que permetin imputar als investigats la comissió dels fets denunciats”. Els lletrats de l’Associació d’Advocats d’Osona en Defensa dels Drets Humans també havien sol·licitat l’arxivament de la causa diversos cops. El dret de manifestació és un dret fonamental, que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha reiterat que s'ha de permetre encara que pertorbi el normal funcionament diari sense que s'exerceixi violència contra les persones.

Osona

Altres causes

A Catalunya, encara hi ha jutjats que persegueixen ciutadans per haver-se manifestat contra la condemna dels presos polítics per part del Tribunal Suprem i amb  les consignes de  la platafroma Tsunami Democràtic. Per exemple, diumenge es va  saber que el nou jutge del jutjat d’instrucció 4 de Figueres ha citat ha declarat les 15 persones investigades pel tall de la Jonquera, organitzat per Tsunami l’11 i 12 de novembre del 2019, que fins ara no s’havien presentat al tribunal. La citació és pel pròxim 4 de febrer. Aquesta és la investigació més gran contra ciutadans, amb prop de 200  persones del país acusades de mobilitzar-se pels presos polítics i la independència de Catalunya. La primera protesta convocada per Tsunami va ser a l’aeroport, on un noi va perdre un ull en ser ferit per un projectil policial. Després Tsunami va fer una crida a mobilitzar-se a l'AP-7, a l’altura de la Jonquera. Els Mossos i la Guàrdia Civil van fer atestats, mentre la gendarmeria i la justícia francesa va arxivar qualsevol procés penal cap als manifestants.

A banda, l’estiu passat es va saber que la fiscalia havia recorregut l'arxivament a investigats del tall de l'AP-7 a Salt (Gironès), també convocat per Tsunami Democràtic el novembre del 2019, contra la sentència del Suprem als líders catalans per l’1-O. El jutjat d'instrucció 3 de Girona havia tancat el cas per a quaranta-vuit investigats el juliol, i manté obert el procediment contra tres persones.

Segons l'organització Alerta Solidària, que representa a força independentistes encausats, són vint-i-dues persones les afectades per la decisió de la fiscalia, que s’afegirien a les altres tres que es mantenen encausades per desordres públics després de l'arxivament de la majoria. Des d’Alerta s’afirma que, actualment, cinc mesos després, encara esperen la resolució del recurs presentat per  la fiscalia.