La Fiscalia ha recorregut l'arxivament del tall de l'AP-7 a Salt (Gironès) de Tsunami Democràtic el novembre del 2019 en el marc de les protestes per la sentència del procés, després que el jutjat d'instrucció 3 de Girona tanqués el cas per a quaranta-vuit investigats el juliol.

Segons informa l'organització Alerta Solidària, entitat que presta suport legal en aquest tipus de situacions, són vint-i-dues d'aquestes quaranta-vuit persones les afectades per la decisió de la Fiscalia i s'afegeixen a les quatre que continuaven encausades per desordres públics després de l'arxivament, tres d'elles per no haver sol·licitat l'arxiu i l'altra en haver estat relacionada amb una participació activa en els aldarulls de l'autopista que van tenir lloc el 13 de novembre del 2019.

Ara, l'Audiència Provincial haurà de resoldre el recurs en els propers mesos i decidir si finalment els jutja. Alerta Solidària considera aquest recurs una "nova decisió política" del que titlla com "l'òrgan punta de llança de la repressió de l'Estat".

Sobreseïment al juliol

Al final del juliol passat, el jutjat d'instrucció número 3 de Girona havia acceptat totes les peticions de sobreseïment, amb aquestes quatre excepcions, en apreciar "falta d'indicis de criminalitat" enfront de l'acusació de desordres públics. La interlocutòria del jutjat de Girona va concloure, en l'arxivament del cas, que "no existeixen indicis sòlids que permetin pensar, amb un mínim de seriositat, que prosperarà una acusació" contra aquests encausats perquè no ha quedat acreditat que "cometessin llançament d'objectes contundents o cremessin contenidors". El magistrat apuntava en la seva interlocutòria que els investigats no estaven "degudament identificats" o no s'havia acreditat que executessin actes de violència o intimidació enfront d'agents de l'autoritat o altres usuaris de la via durant el tall de l'AP-7. La causa per desordres públics investigava inicialment 52 persones.

La causa de Salt és paral·lela a la del tall de l’AP-7 al Pertús, que investiga el jutjat d’instrucció 4 de Figueres, en què hi ha unes 200 persones encausades, a les quals el jutge ha fet anar a declarar presencialment, tot i les excepcionals mesures per la pandèmia.

Dos jutjats investiguen les mobilitzacions convocades pel Tsunami Democràtic que van bloquejar la frontera els dies 11, 12 i 13 de novembre del 2019, arran de la sentència del procés tallant l'AP-7 a la Jonquera i a Salt. El jutjat d'instrucció 3 de Girona, que porta la investigació del tall de Salt, va obrir diligències contra 52 persones. L'altra investigació està en mans del jutjat d'instrucció 4 de Figueres, que investiga 196 persones més per participar presumptament en el tall de la Jonquera.

 

Imatge principal: L'AP-7, tallada a Salt el novembre del 2019 / Adrià Rovira