El magistrat Antonio Coscia Requena acaba d'ocupar el jutjat número 4 de Figueres i ha decidit citar a declarar 15 investigats pel tall de la Jonquera que fins ara no s’havien presentat quan se'ls havia requerit, segons publica El Punt Avui.  El jutge Rafael Ponce, fins ara encarregat del cas Tsunami a la Jonquera, ha abandonat la plaça i ha estat substituït per Coscia Requena que ha passat encapçalar la investigació per la protesta de Tsunami Democràtic de l'11 i 12 de novembre del 2019.

En total, la investigació per aquest cas en concret inclou gairebé 200 persones acusades de participar en la mobilització arran de la sentència contra els líders independentistes catalans. L'atestat policial inclou denúncies dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil amb les identificacions d'aquestes persones en el tall a la frontera.

Cas Tsunami: La Jonquera

El novembre de 2019, després que es conegués la sentència contra els polítics i líders socials en l'organització del referèndum de l'1 d'octubre, l'organització del Tsunami Democràtic va convocar diverses mobilitzacions en forma de denúncia contra les condemnes imposades. 

Després de la protesta a l'aeroport, Tsunami Democràtic va cridar a la mobilització a l'AP-7, a l'altura de la Jonquera. La intenció era tallar la frontera per visibilitzar el rebuig a la sentència, i així es va fer durant els dies 11 i 12 de novembre de 2019.

tall Jonquera Tsunami manifestants Mossos   Mireia Comas

Citen a declarar 15 investigats pel tall de la Jonquera que fins ara no s’havien presentat quan se'ls havia requerit. / Mireia Comas

El tall de seguida va comptar amb la presència policial, i van acabar desallotjant els manifestants. Mentre evacuaven els allà presents, van identificar-los. En l'atestat policial es remarca que la majoria dels acusats portaven les pancartes de Tsunami Democràtic enganxades als cotxes. L'única prova de càrrec que tenen per demostrar que realment anaven a fer el tall és que en molts dels vehicles van trobar mantes, sacs de dormir, coixins, bosses amb menjar i taules i cadires d'acampada. Tot amb l'intent d'adjudicar-los l'autoria de la convocatòria i la pertinença al Tsunami.

Un dels atestats dels Mossos destaca que Tsunami Democràtic és un moviment "caracteritzat per l'absència de persones visibles al capdavant de la ciutadania". Entre els acusats hi ha regidors de la CUP de diferents municipis de Catalunya i la diputada al Congrés per ERC, Marta Rosique.

Des del 2020, les ben bé 200 persones han estat citades a declarar, en alguns casos primer davant de la Guàrdia Civil. L'estratègia de gran part dels encausats ha sigut acollir-se al dret de no declarar, tot i que també n'hi ha 15 que han decidit no presentar-se al jutjat tot i estar citats. És a ells a qui ara el nou jutge de Figueres ha emès la citació.

 

Imatge principal: El tall a la Jonquera el novembre del 2019 convocat per Tsunami Democràtic. / Mireia Comas