El jutjat número 3 de Mollet ha arxivat la causa oberta per desobediència contra la que fou directora territorial d’Ensenyament al Maresme i Vallès Oriental, Carmina Pinya, en el marc de la celebració de l’1 d’octubre. Pinya va ser denunciada pel director de l’INS Montmeló, Alberto Arcas, perquè durant la jornada del referèndum el centre que dirigeix va ser utilitzat com a col·legi electoral. Després de més d’un any de periple judicial d’una causa que ha arribat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i a l’Audiència Nacional, el cas ha quedat arxivat.

Durant la jornada de l’1 d’octubre de 2017, l’aleshores consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, va fer una avocació de competències per tal que els centres educatius catalans durant aquell cap de setmana fossin responsabilitat directa de la consellera i no dels directius de les escoles i instituts.

A més a més, el director de l’IES Montmeló va ser incapaç de precisar davant de la policia qui havia obert el seu centre l’1-O ni qui hi va estar durant el cap de setmana, ja que són moltes les persones que disposen de claus d’aquest centre educatiu.

Davant d’aquestes evidències, la Justícia ha considerat que “no hi ha indicis sòlids ni suficients” per acusar Carmina Pinya de desobediència ni de cap altre delicte.