La Direcció General de la Policia espanyola ha arxivat l'expedient disciplinari que va obrir als tres agents que van ser enxampats fent comentaris vexatoris del vicepresident Oriol Junqueras i els consellers mentre eren traslladats a les presons d'Estremera i Alcalá Meco el 3 de novembre del 2017.

L'arxivament del cas ha estat confirmat pel govern espanyol en una resposta parlamentària al senador d'EH Bildu Jon Iñarritu, segons ha revelat ell mateix des del seu compte de Twitter.

L'agència Reuters va captar una conversa entre tres membres del Cos Nacional de Policia en la qual feien befa dels 8 membres del Govern i, singularment, de Junqueras, que en aquell moment eren traslladats a les citades presons des de l'Audiència Nacional per ordre de la jutge Carmen Lamela. Un dels agents comentava que tindrien un viatge complicat fins a les presons:

—“Digo yo que estos (furgones) van a ir ‘follaos’, las van a pasar … hasta allí… salen y se empotran con el Polo”.

A continuació, l'agent s'acarnissava amb Junqueras:

—“Al osito ya verás cómo lo van a poner. Está llegando un osito a la cárcel”. “Hasta que lo pongan a cuatro patas”. “Le arreglan el ojo”, afegia.

El president a l'exili, Carles Puigdemont, s'ha fet ressò de l'arxiu de l'expedient obert per denunciar la, al seu parer, "impunitat absoluta" amb què actua l'Estat en la persecució de l'independentisme.