La fiscalia de Manresa ha arxivat les diligències contra l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent (PDeCAT), i l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras (ERC), per haver donat suport al referèndum de l'1-O. Segons el text del fiscal, no hi ha prou elements per considerar que els alcaldes col·laboressin activament en el referèndum.

Tots dos han rebut aquest dijous la notificació de la fiscalia i l'han valorat positivament. En el cas de Junyent, l'alcalde considera que es tracta d'un cas "que mai hauria d'haver arribat als jutjats", mentre que Guiteras ha assegurat en el seu compte personal de Twitter que "les urnes són l'expressió civilitzada de la voluntat popular". Tots dos alcaldes van ser citats com a investigats l'octubre del 2017 i van acollir-se al seu dret a no declarar.

Valentí Junyent i Dionís Guiteras eren dos dels alcaldes de la Catalunya Central que l'octubre del 2017 van ser citats a declarar arran de la instrucció de la fiscalia de l'estat d'investigar els alcaldes de tots els ajuntaments que haguessin signat el decret. Davant del fiscal, tots dos es van acollir al seu dret a no declarar. 

En el cas de l'alcalde de Manresa, després de la seva citació als Jutjats de Manresa en qualitat d'investigat, la fiscalia va demanar als Mossos que investiguessin la seva presumpta responsabilitat en l'obertura dels centres de votació, i es va prendre declaració als responsables dels quatre locals que es varen utilitzar en el referèndum de l'1 d'Octubre. 

Alcalde Moià Dionís Guiteres (ERC) - ACN

Imatge de Dionís Guiteres amb el seu advocat. ACN

En un comunicat, Junyent considera que l'arxivament de la causa és "la conclusió lògica del despropòsit que va ser, en el seu moment, les actuacions contra alcaldes i càrrecs electes". L'alcalde considera que "exercir la democràcia mai no podrà ser un delicte". 

Tant l'alcalde de Moià com el de Manresa han agraït la tasca dels advocats voluntaris de Manresa que els han defensat, i a la resta de lletrats que treballen en els casos oberts en relació al referèndum. A més, també han mostrat el seu suport i solidaritat amb els exiliats i presos polítics.