El jutjat d'instrucció número 25 de Barcelona ha arxivat la denúncia de Convivència Cívica Catalana contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i els consellers per haver aprovat un Fons Complementari de Riscos de 10 milions d'euros per donar cobertura a reclamacions com la del Tribunal de Comptes. El jutjat recorda que no pot investigar persones aforades, com són els membres del Govern, i per això ha arxivat la denúncia per malversació de fons públics.

Convivència Cívica Catalana va interposar una denúncia a principis d'aquest mes de juliol contra Aragonès i els consellers, per haver aprovat el Fons Complementari de Riscos. L'entitat va recórrer al jutjat de guàrdia de Barcelona perquè hi veia "malversació i prevaricació".

Consideraven que aquestes despeses no poden ser assumides "de cap manera" per la Generalitat i negaven que la "garantia d'indemnitat" -a la qual apel·lava l'executiu- "no pot emparar conductes manifestament il·legals, ni l'administració pot assumir el cost de la defensa o fiances dels funcionaris que han actuat de manera il·legal".

"Sorprèn que algú vegi normal pagar amb diners públics les responsabilitats per actes il·legals d'algú", va indicar el president de Convivència Cívica, Ángel Escolano, en un comunicat.

L'aval de l'Institut Català de Finances

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha anunciat que finalment el Govern avalarà els 5,4 milions d'euros de fiances que demana el Tribunal de Comptes a través de l'Institut Català de Finances (ICF). En el marc del ple del Parlament, el conseller ha explicat que en les últimes hores els treballadors de l'institut li han traslladat la seva predisposició a activar aquesta via.

Ahir dimarts, Giró va descartar l'aval a través de l'ICF per no posar en risc els treballadors públics. "Han demanat que per ells no quedi i que intentem utilitzar la disposició addicional tal com està previst al decret llei. I això és el que farem", ha afegit. Giró també ha agraït la "generositat" dels treballadors públics.

A poques hores que aquesta mitjanit s'acaba el termini per pagar la fiança de 5,4 milions d'euros, el conseller Giró ha anunciat un canvi de posició. El motiu del gir, segons ha explicat, és que ha rebut trucades de treballadors de l'ICF demanant-li que activi l'aval a través d'aquest organisme.

Segons fonts del Departament d'Economia, abans de començar el ple del Parlament, a primera hora del matí, Giró s'ha reunit amb el president de la Generalitat per explicar-li que finalment s'activarà l'aval a través de l'ICF. Segons ha explicat el mateix conseller al ple, a Aragonès li ha semblat "molt bé".

De fet, des d'ERC s'optava per aquesta via després de constatar que, de moment, no s'ha trobat cap entitat financera que avali la fiança. I fonts dels republicans al Govern celebren que finalment el conseller Giró l'hagi pogut fer possible. I és que si l'executiu català no trobava una solució en les pròximes hores, el Tribunal de Comptes hagués embargat béns personals dels 34 ex alts càrrecs del Govern per l'acció exterior entre el 2011 i el 2017.

 

Foto principal: Aragonès i els consellers del Govern al ple del Parlament / ACN